Skip to main content

Mostarskim logorašima zabranjen pristup bivšem logoru Heliodrom

Jugoslavija 19. мар 2024.
2 min čitanja

"Haški sud je za zločine počinjene na Heliodromu osudio i pripadnike Kažnjeničke bojne HVO-a, Mladena Naletilića na 20 godina zatvora i Vinka Martinovića na 18 godina zatvora"

Članovima Udruženja logoraša Mostar nije dozvoljen pristup nekadašnjem logoru Heliodrom u mjestu Rodoč u blizini Mostara, na tridesetu godišnjicu zatvaranja logora koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Logoraši su, uz predstavnike nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u utorak 19. marta, u sklopu obilježavanja godišnjice, planirali posjetu logoru, polaganje cvijeća i odavanje počasti svim ubijenima u logorima na području Mostara ’90. godina prošlog vijeka.

Na kapiji su postavili plakat s imenima 77 ubijenih osoba u ovom logoru.

Heliodrom je jedan od desetak logora koje je, prema evidenciji Udruženja, tada formirala samoproglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina od 1991. do 1994. godine koju su osnovali Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HVO, a koja je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

Prema podacima mostarskih logoraša, samo kroz Heliodrom je prošlo oko deset hiljada stanovnika Mostara, uključujući i građane bošnjačke i srpske nacionalnosti iz drugih dijelova BiH.

Na ovom mjestu prošle godine počeli su radovi na izgradnji Muzeja Hrvatskog vijeća obrane.

Bivšim logorašima je, uz predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice i u avgustu prošle godine onemogućen pristup zgradi bivšeg logora Heliodrom.

Mostar je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio poprište žestokih sukoba između Armije Republike BiH i HVO-a.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je u novembru 2017. godine, zbog zločina 90-ih godina prošlog vijeka, pravosnažno osudio lidere takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. U presudi se spominje i osnivanje logora za bošnjačke civile.

Haški sud je za zločine počinjene na Heliodromu osudio i pripadnike Kažnjeničke bojne HVO-a, Mladena Naletilića na 20 godina zatvora i Vinka Martinovića na 18 godina zatvora.

Nekadašnje čuvare u logoru, Miroslava Marijanovića i Antu Buhovca, Kantonalni sud u Mostaru je 2007. osudio na sedam godina zatvora. Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Marijanović osuđen na dvije i po, a Buhovac na dvije godine zatvora.

Sud BiH je 24. februara prošle godine prvostepeno osudio trojicu bivših pripadnika HVO-a. Tom presudom je Nedžadu Tinjaku izrečena kazna od 13 godina zatvora, Jure Kordić osuđen je na tri godine, a Dražan Lovrić na jednu godinu zatvora.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)