Skip to main content

ZSF: Porez za stanovnike Srednjeg Banata, a infrastruktura za Linglong

Vojvodina 26. дец 2021.
2 min čitanja

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) ukazali su danas da žitelji srednjobanatskih sela uredno plaćaju porez i pune republički i gradski budžet, a taj novac se potom opredeljuje za potrebe kineske kompanije Linglong.

Oni su podsetili da je zrenjaninsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ pre nekoliko dana saopštilo da su uspešno završeni radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2 i da su u toku radovi na izgradnji kišne kanalizacije.

Aktivisti ZSF ukazuju da se na toj lokaciji gradi gigantska fabrika guma kompanije Linglong iz Kine i da je sredstva u iznosu 448,2 miliona dinara obezbedila vlada Srbije.

Naveli su da teritoriju jedince lokalne samouprave, pored grada Zrenjanina, čine i 23 naseljena mesta, od kojih samo sedam ima kanalizaciju ili je ona u izgradnji i da u selima živi oko 40.000 stanovnika.

Podsetili su i da su tokom decembra u dva navrata stanovnici srednjobanatskih sela Tomaševca, Udzina, Botoša i Orlovata blokirali most preko Tamiša na kome je drumski saobraćaj zabranjen od marta 2020. zbog rekonstrukcije, ali da njime i dalje saobraćaju vozovi. Naveli su i da je zbog toga 20.000 stanovnika okolnih sela zbog odsečeno od sveta, ali da se republički i drugi nivoi vlasti nisu angažovali na rešavanju tog problema jer su im prioritet potrebe Linlonga.

„Ovi podaci, mnogo više nego planski dokumenti, pokazuje kako je primarni cilj izgradnja infrastrukture koja je neophodna privatnim kompanijama, mahom stranim, a ne domaćem stanovništu, žitelji srednjobanatskih sela uredno plaćaju porez i pune republički i gradski budžet, a taj novac potom se opredeljuje za potrebe kineske kompanije Linglong naveli su iz ZSF.

Istakli su i da ovih dana učesnicima nedavnih blokada puteva u Zrenjaninu stižu prekršajne prijave zbog ometanja saobraćaja, ali da nije poznato da li su prijave podnete i protiv menadžera Linglonga ili drugih kineskih kompanija koje su angažovane na gradilištu, a ometali su rad novinara i nasilnički se ponašali u saobraćaju.

(Beta)