Skip to main content

ZSF: Počela saslušanja indijskih radnika, apeluje se za pomoć u hrani

Građani 08. feb 2024.
< 1 min čitanja

"S obzirom da će radnici još izvesno vreme provesti u Zrenjaninu, neophodno je prikupiti hranu koju sami sebi spremaju"

Posle prijave organizacije “Astra” zbog sumnje na trgovinu ljudima, a po nalogu tužioca u Zrenjaninu, radnici iz Indije angažovani na gradilištu Linglonga, u prisustvu advokatica kojima su dali punomoć, u ponedeljak su počeli da daju svoje iskaze u policijskoj stanici u Zrenjaninu, saopštili su Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) i Društveni centar “Oktobar”.

U saopštenju se navodi i da radnici već duže vreme nisu dobili hranu i vodu od kineske kompanije CEEC sa kojom imaju ugovor, te da im je zbog neisplaćenih zarada neophodna pomoć u nabavljanju hrane.

“S obzirom da će radnici još izvesno vreme provesti u Zrenjaninu, neophodno je prikupiti hranu koju sami sebi spremaju. U pitanju su pirinač, goveđe meso, masala, luk, ulje, biber, svež paradajz i voće”, saopštio je ZSF.

Dodaju i da nisu u mogućnosti da primaju uplate na račun i da se donacije mogu dostaviti lično.

“Donacije možete ostaviti u DC Oktobar, Jevrejska 31 u Beogradu, u periodu 18-00 svakog dana osim nedelje. Za donacije u Zrenjaninu i okolini možete pisati na Facebook stranici Zrenjaninskog socijalnog foruma oko dogovora za preuzimanje donacija”, navodi ZSF.

Organizacija “Astra” podnela je ranije prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima, zbog slučaja 11 indijskih radnika angažovanih na gradlištu fabrike “Linglong”, preko kompanije “China energy engineering group”.

Kompanija je radnicima ostala dužna više neisplaćenih zarada a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši. Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života I rada, a odredbe njhovih ugovora o radu, po više tačaka su u suprotnosti sa zakonodavstvom.

(Autonomija/N1)