Skip to main content

Zrenjaninski Torbalon zvanični brend aktivističkog festivala u Beču

Građani 24. jun 2022.
3 min čitanja

Torbalon, torba napravljena od balona za vodu, pokušaj je dvojca Cirkuzzzanti da ukažu na dugogodišnji problem nedostatka pijaće vode u gradu. Ovaj proizvod od plastike koji potpisuju Radmila i Nikola Trebovac će u septembru na aktivističkom “Wienwoche” festivalu u Beču biti deljen umesto dosadašnjih promo cegera, kao zvanični brend tog događaja.

Tema ovogodišnjeg festival ustanovljenog 2012. godine je otuđenost, ekološka i ekonomska kriza sa kojom se svet suočava u postpandemijskom svetu. Torbalon se, prema mišljenju organizacionog tima festivala, savršeno uklopio u tu priču.

Po rečima autora, festival eksperimentiše spajanjem kreativnih praksi i aktivizma u različitim razmerama i formatima i sa različitih strana umetnosti i društvenih pokreta.

Višedecenijsko nerešavanje problema pijaće vode kao inspiracija

Radmila za Autonomiju kaže da su im utisci su pomešani: “Drago nam je da je Torbalon prepoznat. Istovremeno je mučno saznanje da živimo u zajednici koja se i posle 18 godina prepoznaje po zabrani upotrebe vode za piće i da sa tog ’izvora’ crpimo inspiraciju”.

U vezi sa rešavanjem pitanja pijaće vode u gradu nemaju velika očekivanja, posebno u smislu sopstvenog uticaja na rešavanje problema vode. “Mi smo porodična inicijativa, nestranačka i mimo bilo kakve (ne)vladine organizacije. Sve ovo radimo jer ne možemo da podnesemo da ništa ne radimo po tom pitanju. Pogrešili smo što smo predugo verovali da je voda pitanje od egzistencijalnog značaja kojim će se svaka gradska vlast prvo pozabaviti“.

Namera Cirkuzzzanata je da Torbalon postane deo javnog prostora. Odnosno, da ga dovoljan broj Zrenjaninaca ponese.

“Da to bude tihi protest i podsetnik za nadležne da problem još uvek nije rešen. Reakcije sugrađana na samu ideju su sjajne, mislim na komentare i podršku na društvenim mrežama, ali ta priča mora da zaživi i u javnom prostoru, da aktivira Zrenjanince, kako bi odgovor na ovo pitanje bio potvrdan. Želeli smo da razmenu Torbalona i balona vode obavljamo ispred supermarketa, kako bi čitav proces bio što jednostavniji. Prilikom dolaska u kupovinu upoznamo sugrađane sa idejom, a oni tokom nabavke kupe i jedan balon više koji po izlasku iz marketa zamene za Torbalon. Ali, marketi kojima smo se obratili nisu izrazili interesovanje za učešće u ovoj priči”, objašnjava Radmila.

Da li nam je komad mode važniji od vode

Autori su plastične petolitarske balone vode koji su svakodnevni asesoar Zrenjaninaca već 18 godina malo modifikovali i stavili u kontekst mode. Delom su to uradili kao praktičnu šalu na sopstveni račun, a delom kao opomenu.

“Imamo moderan i prostran trg i veliki šoping centar, na primer. Ali vodu i dalje nemamo. Istovremeno, na tom trgu se retko okupljamo da pod prozorima gradske kuće kažemo šta nam kao građanima najviše treba. Ali zato smo redovno u šoping centru. Jer, stalno nam nešto treba. Komad mode očigledno važniji od vode.”

Ona dodaje i da su se problemom vode u ovom gradu bavile vlasti različitih ideoloških provenijencija. Sudeći po rezultatu, jednako neuspešno.

“Ali, nije sve do njih, nešto je i do nas, građana. Prepustili smo se čudnovatim strujama ove zrenjaninske vode i pustili da nas nosi u začarani krug. Jednim delom je to centrifuga kapitalizma, a drugim gubitak vere da lični i građanski aktivizam mogu išta da učine. Torbalon je mala bova za koju ćemo da se uhvatimo da zastanemo i zadržimo glavu nad vodom, a onda pokušamo da isplivamo. Jer, oni krugovi u kojima se po toj našoj vodi vrtimo, plašimo se da postaju vir”, zaključuje Radmila.

I.G.P. (Autonomija)