Skip to main content

Zrenjaninci poručuju: Strpljenju je došao kraj

Info 11. сеп 2021.
2 min čitanja

Inicijativa „Zrenjanin je žedan“ danas je na kružnom toku u centru Zrenjanina organizovala performans u kojem su aktivisti pozivali svoje sugrađane da kažu da li su zadovoljni vodom iz česme, koja je već više od 17 godina zabranjena za piće.

Većina onih koji su tradicionalno subotom ujutro išli na obližnju Veliku pijacu u nabavku reagovalo je na poziv “Svirni dva puta ako ti je dosta česmovače”. Zrenjaninom su se čule sirene različitih vozila, trube, i pitanja da li će biti radikalizacije protesta i kada. Na performansu je poručeno da su Zrenjaninci izgubili strpljenje.

Gradonačelnik Simo Salapura je sinoć, gostujući na lokalnoj RTV Santos, rekao da razume ogorčenje ljudi koji protestuju i zamolio ih da zbog toga što je “problem kompleksan” budu strpljivi, kao što su pre njih Zrenjaninci bili strpljivi prethodnih 17 godina koliko je voda zabranjena za piće. On je podsetio i da je prvi pokušaj da se reši problem pijaće vode bio još 1979, i ponovio da “ njegov tim radi na tome”. Konkretenih odgovora na pitanje šta se dešava sa fabrikom vode i vodosnabdevanjem nije bilo.

Učesnici današnjeg performansa kažu da su posebno ogorčeni jer ni posle 17 godina od uvođenja zabrane upotrebe vode grad Zrenjanin nije obezbedio alternativno snabdevanje vodom koje je bio dužan da obezbedi još 2004. godine.

Budući da niko iz Gradske uprave u proteklih mesec dana nije reagovao ni na jedan od četiri zahteva koji su predočili učesnici protestnih vožnji, aktivisti Inicijative „Zrenjanin je žedan“ će sledeće subote organizovati protest za vodu i šetnju do Gradske kuće. A današnji performans bio je najava tog događaja, koji je zakazan za sledeću subotu, 18.09. u 12 časova. Polazak će biti kod Hale sportova (Kristalne dvorane).

Ivana Gordić (Autonomija, fotografije: Branislav Nenin)