Skip to main content

Crnogorska partija: Nacionalni savet Crnogoraca je alat u rukama Beograda

Info 11. sep 2021.
< 1 min čitanja

Crnogorska partija optužila je danas Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine da predstavlja alat u rukama zvaničnog Beograda „u kreiranju i sprovođenju etničkog inženjeringa prema Crnogoracima u Srbiji“.

Ta partija navela je da se to potvrdilo kroz saopštenja koja je Savet objavio povodom incidenata u Cetinju koji su pratili ustoličenje mitropolita SPC Joanikija.

„Savet je partijska podružnica SNS i SPS koja se lažno predstavlja da zastupa interese etničke zajednice Crnogoraca u Srbiji. Toj skupini koja slijepo i bespogovorno slijedi politiku zvaničnog Beograda prema Crnoj Gori, SPC je majka, a Crna Gora maćeha, pa se i ponaša kao umiljato jagnje koje dvije majke sisa“, istakla je Crnogorska partija.

Dodaju da je Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji najpre pozvao građane Cetinja i Crne Gore da 5. septembra omoguće ustoličenje Joanikija Mićovića na čelu Mitropolije u Cetinjskom manastiru, uz poruku predsednika Saveta Dragoljuba Malovića da podržavaju izjavu Joanikija „da se zajedništvo postignuto na litijama nastavi, da prihvatimo svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama”.

Takođe, ukazuje Crnogorska partija, u saopštenju objavljenom nakon dešavanja na Cetinju, Savet je, uz čestitku Joanikiju, naveo: „Sa žaljenjem smo gledali scene sa Cetinja, gdje naša braća, nahuškana od onoga koji bi morao da ih ujedini – predsjednika Crne Gore, kidišu na zadužbinu Crnojevića, koja je ostavljena da u njoj služi naša majka – Srpska pravoslavna crkva”.

„Ovih saopštenja nema na zvaničnom sajtu Nacionalnog savjeta… Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode, reče Petar Petrović Njegoš“, poručili su iz Crnogroske partije.

(Autonomija)