Skip to main content

Zrenjanin: Prostor Radija „Kojot“ pretvoren u deponiju smeća

Građani 16. maj 2021.
4 min čitanja

Prostor u kojem je nekada bilo sedište Radija „Kojot“ i „Press radionice civilnog sektora“ potpuno je devastiran i predstavlja ruglo, koje se nalazi svega nekoliko desetina metara od strogog centra Zrenjanina, uverili su se nedavno reporteri Autonomije.

Više od 200 kvadratnih metara prostora u kojem su na desetine, pretežno mladih, stvarali program nekada jedinog slobodnog medija u Zrenjanjanu pretvoreno je u deponiju smeća, skoro svi prozori su porazbijani, a prilaz radiju je prekriven otpadom, fekalijama i izmetom.

Radio „Kojot“ je, predvođen pokretačem svih programskih aktivnosti, legendarnim pokojnim Đorđem Vojnovićem Kojotom (1949-2008), u godinama pre demokratskih promena u Srbiji bio svojevrsni bastion slobode. U njemu su gostovali i nastupali mnogi umetnici, slobodno debatovali predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti, političari. U to vreme u Zrenjaninu nijedan drugi medij nije imao toliko visok stepen profesionalnosti i nezavisnu uređivačku politiku.

In memoriam: Đoka Vojnović Kojot i Sonja Savić

Program su kreirali mladi medijski radnici iz Zrenjanina, a uspomena na prostor slobode u kom su danonoćno radili danas je gotovo izbrisana. Štaviše, predstavnici grada u kojem je skoro deceniju radio i delovao Radio „Kojot“ trebalo bi da se stide prizora za koji su većim delom odgovorne komunalne službe koje plaćaju građani Zrenjanina.

U vreme demokratskih promena „Kojot“ je bio jedino mesto gde se mogao čuti glas tadašnjih opozicionih političara, na čelu sa kandidatom Demokratske stranke za gradonačelnika Zrenjanina Goranom Kneževićem. Redovno se odazivao pozivima, iako je znao da ga očekuju teška i nezgodna pitanja.

Gostovanje gradonačelnika Gorana Kneževića

Više od deset godina kasnije, kada je Knežević bio kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Zrenjanina, zabeležen je zanimljiv prilog jedne lokalne televizije sa njegovim stranačkim kolegama, snimljen baš u prostoru gde se nalazio i Radio „Kojot“. Oni su tom prilikom kritikovali tadašnju vlast u Zrenjaninu što je dozvolila da se čitav kompleks u blizini centra grada pretvori u ruglo i deponiju smeća.

Ekipu naprednjaka predvodio je jedan od Kneževićevih najbližih saradnika dr Predrag Matejin, koji je 2011. poručio da krš i lom u prostoru ispod Trga Zorana Đinđića „predstavlja sliku i priliku stanja privrede Zrenjanina ali i stanja javnih preduzeća“, te da je prostor „opasan po život i izvor zaraze“ i „potencijalno okupljalište narkomana i kriminalaca“.

Manje od godinu dana kasnije SNS je došao na vlast u Zrenjaninu, a Goran Knežević je postao gradonačelnik. Na vlasti su „naprednjaci“ još uvek, ali kako je propadao Zrenjanin pod njihovom vlašću tako je, čini se, propadao i prostor ispod nekadašnje Vojvođanske banke, koji je ranije bio zamišljen kao poslovni centar.

Danas skoro da nijedan lokal u donjem nivou zgrade više ne radi. U funkciji je samo podzemni parking na Trgu Zorana Đinđića kojim upravlja JKP „Pijace i parkinzi“ i naplaćuje usluge parkiranja u zamračenom i polupanom prostoru prepunom smeća.

Trg Zorana Đinđića

Foto priča o ovom prostoru i sećanju na Radiju Kojot nedavno je objavljena na Fejsbuk stranici „Apsurdi Zrenjanina“, koja ima više od 4.000 pratilaca. Mnogo je bilo komentara na ovu vest i povela se ozbiljna polemika o tome ko je kriv što lokali u centru grada propadaju naočigled onih koji su zaduženi da vode računa o gradu.

Na iznenađenje mnogih, administratori stranice povukli su objavu ovog korisnika i učinili je nevidljivom. Usledili su komentari na račun administratora stranice, koji su takođe brzo uklonjeni a pojedini korisnici su i trajno blokirani.

Istog dana usledilo je „objašnjenje“ administratora da „objava nije uklonjena zbog sadržaja koji je objavljen već zbog uvreda koje je on doživeo“. Iako to sada nije moguće proveriti, na osnovu onoga što se moglo pričitati pre cenzure zaključak je da korisnici nisu vređali administratora već botove koji su branili predstavnike gradske vlasti i skretali pažnju sa osnovnog problema.

Mnogi članovi Fejsbuk grupe sa kojima je Autonomija stupila u kontakt rekli su da ih je iziritirao ovakav postupak administratora jer su na stranici „Apsurdi Zrenjanina“ mogli da se informišu o sve vidljivijim posledicama devetogodišnje vladavine „naprednjaka“.

Iako „Kojota“ više nema, uspomenu na njega čuvaju svi koji su tu načinili svoje prve profesionalne korake. Nažalost, u Zrenjaninu nema slobodnih medija koji bi izvestili o devastiranom prostoru u kom se ovaj radio nalazio i gde bi, da je nečije dobre volje, mogli rasti neki novi „kojoti“.

Darko Šper (Autonomija)