Skip to main content

ZRAK-u onemogućeno održavanje protestnog performansa u Zrenjaninu

Vojvodina 02. окт 2021.
2 min čitanja

Udruženje ZRAK (Zrenjaninska akcija) danas je pokušalo da realizuje performans osmišljen kao zidanje “spomenika žrtvama česmovače”, i iako je skup bio i prijavljen i najavljen, na toj površini je danas bilo parkirano vozilo JKP Pijace i parkinzi i jedno vozilo fizičkog lica, zbog čega nisu mogli da održe performans na tom mestu.

Oni su na vozilo JKP Pijace i parkinzi postavili transparent “Hoćemo vodu”, kao i parolu “Dokle da čekamo”, plave balone sa sličnim parolama, a poredali su oko automobila i plastične boce sa vodom iz česme.

“Zauzmemo parking prostor binom, oni nam naplate kaznu. A danas neko može da parkira nasred pijace, i to tačno gde smo najavili zidanje spomenika žrtvama vode, ali za njih zakon ne važi“, rekao je Bekim Rukeci iz ZRAK-a.

Komunalna milicija je 18. septembra, čim je na protestu “Marš za vodu” povorka krenula, vlasniku bine napisala kaznu za zauzimanje javne površine.

Ove subote javne službe nisu bile ažurne kao prethodni put kada je kazna bila pisana ekspresno, još za vreme trajanja protesta.

Zauzimanje javnog prostora kod Velike pijace očigledno nije za vlast bio prekršaj jer ni posle deset prijava Saobraćajnoj policiji danas nije bilo reakcije: “pauk” nije došao po prijavi aktivista koji su bili onemogućeni da na Dan oslobođenja grada Zrejanina protestuju.

ZRAK nedeljama kroz različite aktivnosti okuplja sugrađane i iskazuje nezadovoljstvo jer se decenijama ne radi odgovorno na rešavanju pitanja zdrave pijaće vode.

Aktivisti kažu da su vozila parkirana jutros pre nego što je počeo performans.

Oni su juče pokušali prvo da u Gradskoj kući i Zavodu za urbanizam prijave zauzeće javne površine.

U Komunalnoj miliciji im je rečeno da će im se javiti koordinator sa objašnjenjem, međutim to se nije dogodilo.

Aktivisti tvrde i da je koordinator Komunalne policije ista osoba koja je prethodnih nedelja pomno pratila sve njihove performanse, kao i da je prošle nedelje snimala performans “Svirni dva puta ako ti je dosta česmovače” ispred Gradske kuće, legitimisala ih na koncertu filharmonije i pisala prekršajnu prijavu za zauzeće javne površine na “Maršu za vodu“.

Nataša Velemir kaže da će u ponedeljak biti podnete krivične prijave protiv odgovornog lica u JKP Pijace i parkinzi i vlasnika privatnog vozila, koje je takođe bilo parkirano na prostoru predviđenom za današnju akciju.

“Pored toga, pitaćemo koliku će oni da plate kaznu, pošto smo mi platili kaznu”, kaže Velemir.

Inače, automobil „Pijaca i parkinga“ bio je parkiran nepropisno u pešačkoj zoni, pa Zrenjanincima koji su jutros bili u nabavci nije bilo moguće da pređu ulicu.

Iz ZRAK-a su sigurni da oni ili bilo koji drugi sugrađanin ne bi prošao bez sankcija i još jednom pitaju da li zakon važi jednako za sve ili su neki u Zrenjaninu jednakiji. 

I. Gordić (Autonomija)