Skip to main content

Narodna stranka: Prodaja Instituta Jaroslav Černi vodi rasprodaji vodnih bogatstava Srbije

Info 02. okt 2021.
< 1 min čitanja

Odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine ocenio je danas da se objavom prodaje Instituta „Jaroslav Černi“ država „potpuno stavila na stranu stranih interesa i investitorskog kapitala“.

Predsednik tog odbora Aleksandar Anđelković ocenio je da će prodajom instituta „trajno biti narušena ravnoteža u kontroli i iskazivanju kritičkog mišljenja u odnosu na težnju investitora da sve postane predmet zarade“.

„Narodna stranka je više puta upozoravala na nameru moćnih firmi bliskih vrhu režima da kupe taj institut, kako bi preko njega sprovele otimačinu zaštićenih prirodnih dobara i važnih strateških resursa. Najoštrije se protivimo ovakvom nedržavničkom ponašanju vlasti koja i ovim potezom dokazuje da je rob krupnog kapitala i stranih interesa“, naveo je Anđelković.

Podsetio je da je Institut „Jaroslav Černi“ dao negativno mišljenje o mnogim projektima koje vlast pokušava da sprovede, poput projekta „Novi Sad na vodi“ a da su kasniji „propusti“ učinjeni „pod pritiskom“.

„Primer je pozitivna studija na osnovu koje je Ministarstvo zdravlja promenilo granice sanitarne zaštite u Makiškom polju, a da nisu sprovedena istraživanja na terenu, nego samo na osnovu matematičkih modela. Ova skandalozna procena je, sada je jasno, bila iznuđena ogromnim pritiskom države na institut ne bi li se realizovao projekat gradnje stanova na Makiškom polju, koji će ugroziti i zauvek izmeniti vodosnabdevanje glavnog grada“, naveo je Anđelković.

Upitao je koji je interes privatnog kapitala da Institut „Jaroslav Černi“ posle prodaje nastavi da se bavi istraživačkim radom i usavršavanjem stručnih kadrova za oblast vodoprivrede.

(Beta)