Skip to main content

Zoran Vuletić: Ako patrijarh već voli spiskove, neka sastavi spisak pedofila i korumpiranih popova

Info 28. jun 2022.
2 min čitanja

U Građanskom demokratskom forumu uopšte nisu iznenađeni objavom patrijarha Porfirija i navode da ako već voli sposkove, nek napravi spisak pedofila i korumpiranih popova.

U društvu u kojem se stalno ponavlja opčinjenost liderom, sekularno obožavanje trenutnog cezara u državi koja nije više sekularna, u društvu u kojem su svi patrioti zapravo patrioti jedne tuđe zemlje, pa kad bi nas ona napala svi bi oni bili na njenoj strani, u kojoj se Božić paganski proslavlja pucnjavom i trubačima, u kojoj se slavi romantizam nasilja i ulepšavanje sveta strahotama, u kojoj pisac otac nacije u svom najpoznatijem delu tvrdi da je laž srpski nacionalni interes – u takvom društvu niko nema prava da bude u neverici zbog onoga što nam se događa, navodi u saopštenju Zoran Vuletić, predsednik GDF.

Kako dodaje, svaka reč ima svoj odjek, pa tako i svako ćutanje.

„I svi oni koji su ćutali dok je crkva postajala drugi najveći kapitalista u sekularnoj državi, dok je davala blagoslov i lomila slavski kolač kokošarima i palikućama, dok je promovisala mržnju, mutila vodu i zavađala region, dok se nije obazirala na integritet ni naših ni tuđih žrtava, dok je srozavala ljudsku sferu, a univerzalnu i spasonosnu Hristovu misao pretvarala u nacionalističko oružje i moralnu konfuziju – svi ti ćutolozi sada nemaju nikakvog prava da budu u neverici“, ukazuje Vuletić.

Prema njegovim rečima, civilizacija nije ništa drugo do upražnjavanje samodiscipline.

„Na tom poslu je srpsko društvo teško omanulo. A među glavnim krivcima je i crkva. I sada, umesto neverice, građanima bi bilo bolje da konačno izađu iz cerebralne menopauze, dobrovoljnog neznanja i neobaveštenosti, pa da se raspitaju malo gde to zapravo žive i koliko su ličnog doprinosa prineli na oltar društvenog kolapsa. Samo onaj koji sebe prekoreva, može sobom i da upravlja. I ako sada neko misli da su samo Porfirije i crkva krivci za ovaj skandal, ili uostalom za to što prošlost neće nikako da prođe, onda spas nije ni na vidiku. A patrijarh, ako već voli spiskove, neka sastavi spisak pedofila i korumpiranih popova, pa da mu se društvo oduži tako što će od države tražiti da se po hitnom postupku izbaci veronauka iz škole. Nemaju oni koga šta da nauče“, zaključuje Vuletić.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)