Skip to main content

SDS: Pravo na abortus je pitanje civilizacijskih vrednosti i osnovnih prava žene

Info 28. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Da se predstavnici vlasti odgovorno odnose prema ovoj temi"

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je nedopustivo da u 21. veku u Srbiji tema abortusa uopšte bude tema javne debate i istakli da je to pitanje osnovnih prava žene.

“Smatramo da su mlake izjave (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i drugih predstavnika vlasti dovoljan alarm da se tome najoštrije suprotstave sve organizacije i pojedinci koji se zalažu za elementarne vrednosti naše civilizacije i osnovna prava žena u Srbiji”, navela je u saopštenju članica Glavnog odbora SDS Aleksandra Božić.

Istakla je da uskraćivanje prava na abortus nije samo nedopustivo urušavanje osnovnih prava žene, već i rizikovanje života žena, budući da bi uskraćivanje prava na abortus za posledicu imalo nelegalno obavljanje ovog medicinskog zahvata u nekontrolisanim i nesanitarnim uslovima i od strane nestručnih ljudi.

“Svako ko danas u Srbiji uopšte debatuje na ovu temu bi morao da ima na umu i tu činjenicu. A pogotovo je potrebno da se predstavnici vlasti odgovorno odnose prema ovoj temi, koja mora ostati iznad svakog cilja skupljanja jeftinih političkih poena”, dodala je Božić.

(Beta)