Skip to main content

Žofre: Potrebno jačanje nezavisnosti sudstva kroz ustavne reforme

Aktuelno 21. okt 2021.
3 min čitanja

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da najnoviji godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u procesu evrointegracija izražava oprezan optimizam jer je određen broj reformi sproveden, ali da ima još dosta posla.

“Izveštaj naglašava šta još sve treba da se uradi, posebno u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija. Ima još dosta posla, ali izveštaj konstatuje i obnovljenu posvećenost reformama u Srbiji u raznim poglavljima. Primer je jačanje nezavisnosti sudstva kroz ustavne reforme”, rekao je Žofre televiziji N1.

Žofre je kazao da Srbija radi na primeni niza mera dogovorenih u međustranačkom dijalogu uz posredstvo EU i da preduzima korake na realizaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Naveo je da Beograd radi i na temi korupcije sa Grupom država protiv korupcije (GRECO) i da EU očekuje “punu primenu” preporuka te organizacije u Srbiji.

“Određen broj reformi je sproveden, neki procesi treba da se završe i potpuno primene i to je smisao onoga što stoji u izveštaju. Činjenica je da ima pomaka u dobrom pravcu, izveštaj daje iskrenu procenu onoga što je urađeno i gde vlada treba da preusmeri fokus”, naveo je ambasador EU.

Dodao je da reforme treba da budu “produbljene i ubrzane”, i da je to je “poruka koja ide uz izveštaj”.

Žofre je rekao da se u izveštaju “naglašava ograničeni napredak” kada je reč o slobodi medija i izražavanja.

“Usvojena je medijska strategija i akcioni plan za njenu primenu. Počela je realizacija ograničenog broja mera iz strategije, poput formiranja radne grupe za bezbednost novinara ili instrukcija tužilaštvu da reaguje na pretnje novinarima, ali još toga treba da se uradi”, kazao je Žofre.

Evropski diplomata je ukazao da su verbalni napadi na novinare nastavljeni i da “opšti ambijent za rad novinara treba da bude unapređen”.

“Želimo da se uradi nešto po tom pitanju, kao i po pitanju primene akcionog plana. Važno pitanje je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i transparentost vlasništva nad medijima”, naveo je.

Žofre je rekao da u demokratiji koja dobro funkcioniše mora da postoji jaka opozicija, naročito ako je zemlja u procesu pristupanja EU.

“Srbiji je potreban dijalog među partijama i konsenzus za reforme koje treba sprovesti. Nadamo se da će dijalog biti inkluzivniji, konstruktivniji i da će se svi angažovati i uključiti u politički proces kako bi reforme napredovale”

Dodao je da je za predstojeće izbore “bitno unapređenje zakonodavnog okvira” kako bi bio obezbeđen “inkluzivan proces” i kako bi sve stranke izašle na izbore.

Upitan da li se Kodeks ponašanja poslanika primenjuje, Žofre je rekao da “implementacija nije uvek bila na nivou standarda”, da je to je konstatovano u izveštaju EK i da je “važno da on bude potpuno sproveden”.

Povodom tvrdnji Junajted grupe da joj je državna kompanija Telekom Srbija nefer konkurencija, Žofre je kazao da “ne želi da komentariše konkretne slučajeve, ali je dodao da su telekomunikacije “važan sektor” i da u toj oblasti “sva pravila moraju da se poštuju, uključujući pravila konkurencije i dodele državne pomoći”.

“Evropska komisija pažljivo prati pristup uslugama telekomunikacionih mreža i važno je da postoje jednaki uslovi za sve”, naveo je Žofre.

O kupovini prava na prenos engleske fudbalske Premijer lige, za koja je firma Telekom Srbija izdvojila osam puta više novca nego Junajted grupa ranije, Žofre je rekao da “postoje standardi i pravila konkurencije koja treba da se primenjuju u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

“Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je zadužena da osigura primenu tih pravila. Evropska komisija pomno prati njen rad i pažljivo čita odluke kako bismo bili sigurni da se pravila primenjuju i da se garantuje sloboda izražavanja i jednaki uslovi za sve operatere na tržištu”, kazao je evrospki diplomata.

Povodom preporuke Evropske komisije da u pregovorima sa Srbijom budu otvoreni klasteri 3 (konkurentnost i inkluzivni rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost) i kritika ekoloških aktivista na račun projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto, Žofre je rekao da je neophodno obezbediti “da se stvari pravilno sprovode”

“To (projekat Rio tinta) je prilika za ekonomski razvoj, ali ako bude realizovan, moraju da se poštuju najstroži standardi. Zelena agenda je prioritet za EU, u Srbiji su urađene brojne stvari, poput usvajanja paketa zakona o energetici i Zakona o klimatskim promenama, ali treba ići dalje”, naveo je.

Žofre je rekao da je proces pristupanja EU strateški cilj Vlade Srbije i dodao da je uzajamno približavanje strateški interes obe strane.

“Proces pristupanja je zasnovan na zaslugama, zemlja sama određuje tempo kojim će se pridružiti Uniji. Postojanje datuma za pristupanje nije neophodno, motivacija za reforme treba da bude konačan cilj, a to je članstvo u EU”, kazao je ambasador EU.

(tekst i foto: Beta)