Skip to main content

ZLF: Osuda učestalih napada na novinarke nezavisnih medija

Vojvodina 29. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ovi slučajevi još jednom potvrđuju da je nasilje nad novinarima u Srbiji u vrtoglavom porastu, ali i da ovakvi napadi pored profesionalne imaju i izraženu rodnu dimenziju"

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta osudio je danas sve učestalije napade na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini i zatražio hitnu reakciju države u skladu sa zakonom.

Uz podsećanje da je poslednji u nizu inicidenata zabeležen upućivanjem pretnji smrću novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove, iz ZLF upozoravaju da je samo u proteklih mesec dana zabeležen niz neprijatnosti, zastrašivanja, uznemiravanja i maltretiranja kojima su novinarke bile izložene, a što je kulminiralo nasilnim izbacivanjem novinarke Verice Marinčić iz prostorija opštine Inđija.

„Ovi slučajevi još jednom potvrđuju da je nasilje nad novinarima u Srbiji u vrtoglavom porastu, ali i da ovakvi napadi pored profesionalne imaju i izraženu rodnu dimenziju“, ističe se iz ZLF.

Uz podsećanje da se napadi na novinare tokom obavljanja svoje dužnosti tretiraju kao zasebno krivično delo, ZLF upozorava da se u praksi pokazalo da adekvatne reakcije na kršenje ovog zakona izostaju, a samo neznatan deo prijava biva krivično sankcionisan.

„Zahtevamo rigoroznu primenu krivičnog zakona u pogledu napada na novinare jer napadi na novinare su napadi na javni interes“, zaključuje se.

(Autonomija, foto: Pixabay)