Skip to main content

Opozicija osudila upad u Filozofski fakultet

Vojvodina 29. мар 2024.
2 min čitanja

"Primetili smo radnike JKP 'Vodovod i kanalizacija', JKP 'Put', JKP 'Gradsko zelenilo'. To nisu nikakvi studenti, već plaćeni stranački aktivisti"

Gradski odbor Demokratske stranke za Novi Sad osudio je upad „grupe mladih ljudi“ na Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i pozvao nadležne državne organe da nastavnom osoblju, studentima i pratećim službama fakulteta odmah omoguće nesmetan i bezbedan rad.

„Blokada Filozofskog fakulteta od strane grupe u kojoj su uglavnom mlađi muškarci, među kojima ima i onih za koje se opravdano veruje da uopšte nisu studenti, nesumnjivo je i nezakonita i nelegitimna, zbog čega su policija, tužilaštvo i drugi državni organi dužni da odmah reaguju i spreče svako dalje nasilje na univerzitetu“, poručuju iz DS.

Ocenjuju i da je reč o „politički, ideološki i lukrativno motivisanom nasilju“ koje nema nikakakve veze sa akademskim
pravima i slobodama.

„Na to nedvosmisleno ukazuju parole, izjave, majice sa slikom Milorada Ulemeka Legije, koji je pravosnažno osuđen za ubistvo predsednika Vlade Srbije i Demokratske stranke dr Zorana Đinđića i druga zlodela, kao i ostala obeležja učesnika upada“, ističe se u saopštenju.

Novosadska organizacija Demokratske stranke upozorava i da su „inspiratori, organizatori i učesnici upada“ na Filozofski fakultet „svi odreda aktivisti i saradnici Srpske napredne stranke“ i vladajućeg režima u Srbiji.

„Upad na Filozofski fakultet je akcija režimskih falangi sa ciljem da se dodatno povećaju političke tenzije i podele u Novom Sadu. Pri tom vlast želi da sve svoje protivnike predstavi kao nekakve ustaše, izdajnike i neprijatelje, a sebe kao jedine zaštitnike naroda i države“, upozorvaju iz DS.

APV: Radnici javnih komunalnih preduzeća među studentima

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da je na osnovu javno dostupnih snimaka s jučerašnjeg skupa blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prepoznala više radnika javnih i javnih komunalnih preduzeća „koji glume zabrinute studente“.

„Između ostalih, primetili smo radnike JKP ‘Vodovod i kanalizacija’, JKP ‘Put’, JKP ‘Gradsko zelenilo’. To nisu nikakvi studenti, već plaćeni stranački aktivisti“, navode iz APV.

Iz te organizacije od direktora pomenutih preduzeća traže odgovor na pitanje na osnovu čega su ti ljudi izašli s posla.

„Jesu li im ti dani izostanka s posla pravdani i na osnovu čega? Dobijaju li platu dok obavljaju stranačke poslove“, ističu u APV.

(Autonomija, footo: Beta)