Skip to main content

ZLF Novi Sad: Nadležni da spreče napade na beskućnike u Kineskoj četvrti

Vojvodina 07. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Napadi u ovom prostoru direktno utiču na zajednicu koja se zalaže za očuvanje ovog prostora kao sigurnog mesta za inkluziju, kreativnost i slobodno izražavanje"

Novosadski odbor Zeleno-levog fronta osudio je kontinuirane napade na beskućnike i akademskog slikara Gezu Vereckeija u Kineskoj četvrti i pozvao nadležne da preduzmu konkretne korake „ne samo u identifikaciji i kažnjavanju počinilaca, već i u preventivnim merama koje će sprečiti buduće napade“.

U saopštenju se podseća da se napadi „nekažnjeno događaju u poslednje četiri godine“, a intenzivirani su u poslednje dve nedelje.

Iz ZLF ocenjuju da je Kineska četvrt centar novosadske alternativne scene koja ima ulogu u promociji kulture i umetnosti i predstavlja važan deo identiteta Novog Sada, zbog čega napadi u ovom prostoru direktno utiču na zajednicu koja se zalaže za očuvanje ovog prostora kao sigurnog mesta za inkluziju, kreativnost i slobodno izražavanje.

„Zgroženi smo i duboko uznemireni nasiljem koje se odvija u Kineskoj četvrti. Ovi napadi nisu samo fizički napadi na pojedince; oni su napad na naše kolektivne vrednosti tolerancije, solidarnosti i zajedništva“, ocenio je kopredsednik novosadskog odbora ZLF Duško Lončar.

Upozorava i da je neophodno hitno delovanje kako bi se zaštitila prava i sigurnost svih građana, te od nadležnih traže da preduzmu sve potrebne korake „za zaštitu, podršku žrtvama, kao i za stvaranje bezbednog i inkluzivnog društva“.

(Autonomija, foto: NSEPK)