Skip to main content

Zlatni toranj 29. Festivala evropskog filma Palić filmu „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua

Kultura 22. јул 2022.
< 1 min čitanja

Žiri glavnog takmičarskog programa 29. Festivala evropskog filma Palić, dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju „Magnetna rezonanca“ reditelja Kristijana Munđua.

Žiri je u svom obrazloženju naveo da je „Magnetna rezonanca veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas spaja i veže. Ubedljivi likovi žive u svetu u kome su zarobljeni u situacijama koje nisu u stanju da promene“.

Dodaje se da film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način koji samo majstor filma može elegantno da izvede.

Žiri je odlučivao u sastavu: producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori; glumica Katarina Radivojević; producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti; i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Dmitru Suholitkiju-Sobčuku, za film „Pamfir“.

U obrazloženju odluke navodi se da je „ovaj film maestralno koreografisana priča o ocu i sinu, uključujući magične životinjske maske koje teraju zle duhove zime na epskim lokacijama, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu“.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja, „zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću, kao i za kreiranje nežnih i dirljivih trenutaka, u svetu koji zahteva savršenstvo uz nemoguće žrtve“.

(Danas)