Skip to main content

Čanak: Ako hoće veliku Srbiju i Hrvatsku, neka je prave na sprat

Info 22. jul 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je danas kritikovao najavljeni predlog izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocenio da je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posledica etničkih čišćenja i ratnih zločina koji su počinjeni u toj državi tokom ratova iz devedesetih godina 20. veka.  

“To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u BiH proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni ratni zločini zapravo predstavljao kao nešto što je oportuno i korisno”, rekao je Čanak novinarima.

Prema njegovim rečima, najstrašnija posledica je potpuno ukidanje mogućnosti  političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i ratnih zločina postali manjina na tim prostorima, kao i Jevreja i Roma.

On je citirao gradskog većnika iz Tuzle Omera Berbića koji je optužio visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da predloženim izmenama zakona sprovodi “politički genocid nad Bosancima”.  

“Ovakva mjera je pucanj u nogu građanima koji se osjećaju kao Bosanci. Iz nemogućnosti da Bošnjaci biraju Hrvate, Hrvati Bošnjake te iz već poznate nemogućnosti da biramo ljude i građane, ovo je samo temelj za potpuni nacionalni raspad i etabliranje velike Srbije i velike Hrvatske. Ova mjera je pucanj u noge Bosancima kao ideji i konceptu te je pitanje da li ćemo se ikada oporaviti”, naveo je Berbić a citirao Čanak.

Berbić je poručio Šmitu da takve izmene izbornog zakona “predloži u Bundestagu za pokrajine Bavarske ili Berlina a Bosne neka se mani”.

“Što bi rekao Abdulah Sidran, nemam ništa protiv velike Srbije i Hrvatske ali neka ih prave na sprat. Kao da genocid nad Bošnjacima nije bio dovoljan, sada se nudi genocid i nestajanje Bosanaca i Bosne i Hercegovine kao naše jedine države”, rekao je Berbić.

(Autonomija)