Skip to main content

Živković: Vlast vodi antievropsku kampanju

Autonomija 11. окт 2011.
2 min čitanja

Bivši premijer Srbije Zoran Živković optužio je danas vlast u Srbiji da vodi kampanju protiv ulaska u Evropsku uniju i pozvao Brisel da Srbiji da i kandidaturu i datum početka pregovora o pristupanju.

“Iz svih oružja sa pozicija vlasti vodi se antievropska kampanja, pa ne treba da čudi pad podrške građana evropskim integracijama”, rekao je Živković na skupu “Da li Srbija odustaje od EU” u beogradskom hotelu “Zira”.

Ocenio je da je glavna strategija srpske političke elite “ni Kosovo ni Evropa”. “Za Kosovo ih baš briga, to je samo predizborna priča za sve stranke. Oni ponovo prodaju isti proizvod koji se u Srbiji prodaje od 1990. do dan-danas”, kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, Kosovo je nezavisno i to je nepovratno. “Nešto što je izgubljeno ratom, ne može se vratiti kroz pregovore u miru. Dakle, opcija za vraćanje Kosova je rat, ali to neće niko, čak ni oni koji puštaju brade, kose i izigravaju četnike”, rekao je živković.

On je pozvao EU da “spasi” Srbiju tako što će joj dodeliti i kandidaturu i datum za početak pregovora. “Datum neće biti poklon, već kazna za vlast, jer tada dolaze iz Brisela da nadgledaju šta rade, šta se dešava svaki dan, gde grešimo, gde namerno grešimo, šta hoćemo da sakrijemo… To bi značilo da u Srbiji više nema laganja”, kazao je Živković.

Vlasti odustale od evropskih integracija

Profesorica prava Vesna Rakić-Vodinelić ocenila je danas da je Evropska unija blagonaklona prema Srbiji i optužila vlast da želi da kod građana stvori suprotnu sliku, jer je zapravo odustala od evropskih integracija.

Rakić-Vodinelić je na skupu “Da li Srbija opdustaje od EU” u beogradskom hotelu “Zira” kazala da je prvi korak ka otvorenom odustajanju od evropskih integracija bilo usvajanje Ustava 2006. godine, a drugi stvaranje koalicije Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

“Tu je došlo do pomirenja vrhova političkih stranaka, navodno u naše ime. Reč je o recikliranju prošlosti iz Miloševićevog doba”, kazala je Rakić-Vodinelić.

Ocenila je da su razlike između političkih opcija u Srbiji danas veoma male. “Lepše je gledati u Borisa Tadića nego u Tomislava Nikolića, i to je jedina razlika”, kazala je Rakić-Vodinelić.

Ona je pozvala na građansku akciju i predložila da građani na predstojećim izborima poništavaju glasačke listiće i da tako pošalju poruku vlastima da nemaju legitimitet.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da bi najvažniji događaj za  Srbiju bio dobijanje datuma za početak pregovora, jer to je ključno pitanje za ozbiljnost odnosa države prema evropskim integracijama.

“Utisak je da niko nije ozbiljno ni mislio o početku pregovora, jer se time otvaraju razna poglavlja,  među kojima je i pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala, što očigledno Srbija ne želi”, ocenila je Kandićeva.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević ocenio je da vlasti u Srbiji ne žele da poštuju evropske standarde u ljudskim pravima.

Današnji skup organizovali su Fond za humanitarno pravo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)