Skip to main content

Živković: Crna Gora više nema vremena za čekanje

Jugoslavija 03. nov 2022.
3 min čitanja

"Okupatorska družina za dvije godine zgazila crnogorske institucuje"

Gost današnje Drugačije radio veze bio je Miodrag Živković, predsjednik Savjeta GI “21. maj”.

On je, govoreći o pozivu na informativni razgovor koji je dobio od Uprave policije zbog objave na Fejsbuku u kojoj je rekao da je “jedini adekvatni i legitimni odgovor na ustavni puč u parlamentu – građanska pobuna”, kazao da je to “obična glupost”.

Poziv na razgovor obična glupost

„Uvijek sam na javnoj sceni slobodno govorio i nikada nisam imao ovu situaciju da me pozivaju i ispituju zbog izrečenog. Ovo je jedan bezuspješan pokušaj zastrašivanja, ne mene, već drugih. Oni zamišljaju u svojim glavama da će se drugi zamisliti šta će se njima desiti ako saslušavaju mene. Meni je nevjerovatno da postoji bilo koji pravnik, ekspert i stručnjak koji je procijenio da u toj objavi postoji bilo šta što može imati bilo koje obilježje krivičnog djela, to je nešto što vrijeđa razum i što im nikako ne mogu oprostiti“.

Živković smatra da je obaveza svakog građanina da ustane i da uradi sve da spriječi razaranje sopstvene države.

“Upravo sam u toj formulaciji na Fejsbuku za koju me prozivaju rekao da je legitimna, kod ovakvog ustavnog puča, građanska pobuna. Normalni ljudi znaju šta je građanska pobuna, nijesam pozvao na oružanu pobunu već na građansku. Obaveza svakog građanina je da se pridruži toj pobuni kako bi se zaštitila država i njene institucije”.

Živković kaže da politički protivnici pune dvije godine razaraju temelje Crne Gore, a to su njen građanski karakter, njena sekularnost, antifašizam, njen vjerski i multinacionalni sklad.

“Oni su od prvog dana udarili da razruše te temelje i to rade đonom. Iza svega toga stoji mržnja prema svemu crnogorskom i želja da se ova zemlja satre”, ističe Živković.

Živković smatra i da je sasvim prirodno da je veliki broj građana koji voli ovu zemlju zabrinut za njenu sudbinu.

Želim da vjerujem da je ovo što se desilo u parlamentu kap koja je prelila čašu

Smatra da ovo što se desilo u parlamentu nije prva greška stare parlamentarne većine.

Kaže da je bilo još situacija navodeći primjer dešavanja na Belvederu, ističući da je tada građanska reakcija bila sjajna i jaka i da se tada vidjela snaga crnogorske energije.

“Druga situacija bila je usvajanje Temeljnog ugovora koji je potpisao Abazović i to je bila prilika gdje smo mi u građanskoj Crnoj Gori napravili propust što nijesmo ozbiljno reagovali. Teško je danas odlučiti koja kap je prelila čašu, ali želim da vjerujem da je to ova kap one večeri u parlamentu kada se otvoreno, na najdrskiji mogući način ušlo u rušenje ustavnog poretka u Crnoj Gori“.

Došlo vrijeme da se mora otvoreno reagovati

Živković se osvrnuo i na to što je usvajanje Zakona o predsjedniku izazvalo ozbiljnu reakciju zapadnih partnera, te istakao da je ovo prva sitiacija gdje su reagovali.

“Mislim da je došlo vrijeme da se mora otvoreno reagovati. Postoje razlike u saopštavanju tih političkih stavova u Crnoj Gori, od onih koji to otvoreno saopštavaju kao što je uradila češka ambasada do onih koji zamotavaju kao što to često rade američka i britanska ambasada. Postoje stvari pred kojima se ne mogu zatvarati oči i koje su toliko ogoljene da bi i ambasadorima u Crnoj Gori bilo sramno da ćute. Mi koji smo svjedoci ovih događanja jasno znamo da su te ambasade bile pokrovitelj strašnih promjena koje su se desile u Crnoj Gori i koje su omogućile razaranje građanskog karaktera Crne Gore”.

Vjeruje da se klima mijenja i da se neće moći zatvarati oči više.

Truli kompromisi su nas doveli u situciju u kojoj se nalazimo

Govoreći o najavi DPS da je, ukoliko se ne ispune uslovi koje je postavila, spremna da se okrene vaninstitucionalnom djelovanju, Živković navodi da ona na jedan način ohrabruje a na drugi obeshrabruje.

Iz razloga što su, kako dodaje, stvari toliko ogoljene i ne zna koji razlog može postojati za bilo kakvo čekanje.

Crna Gora više nema vremena za čekanje, uvijek sam se plašio trulih kompromisa, a DPS je bila sklona u potpunosti tim trulim kompromisima. Činjenica da je podržala vladu Dritrana Abazovića bila je jedan truli kompromis koliko god se mi danas trudili da objasnimo da je to bio dobar potez. I ti truli kompromisi su nas danas doveli u situaciju u kojoj se nalazimo”.

Živković smatra da je “okupatorska družina” za dvije godine zgazila crnogorske institucuje, te da je za spas Crne Gore ostalo samo vaninstitucionalno djelovanje.

On je stava da je u trenutku kada je izvršen ovakav ustavni puč ostalo samo vaninstitucionalno djelovanje kojim će se ova “tužna slika” približiti međunarodnoj zajednici, te da će na taj način prije doći do parlamentarnih izbora, da će se osvijestiti oni koji nisu osviješćeni i da će se sačuvati ova zemlja.

(Antena M)