Skip to main content

DS: Zaustaviti gradnju garaža u centru Novog Sada

Info 03. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Utvrditi odgovornost institucija koje su izdale ssaglasnosti za početak radova"

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu zatražio je danas da se odmah obustave radovi na izgradnji javne garaže pored zgrade Skupštine Vojvodine, te da se utvrde stvarne štete nastale na zgradi pokrajinskog parlamenta, sprovede nezavisna istraga o uzrocima oštećenja i kazne krivci.

“Ukoliko su, kako tvrde investitori u izjavi za medije, sleganje tla i pucanje zidova na susednim objektima bili očekivani, onda je nužno ispitati i utvrditi odgovornost pojedinaca i institucija koje su izdale neophodne saglasnosti za početak radova”, istakli su saopštenju iz novosadskog odbora DS.

Iz te stranke pozvali su i na obustavljanje gradnje javne garaže u Ulici Modene, takođe zbog bezbednosti objekata i građana.

U saopštenju se ocenjuje da je “sa pravnog, stručnog i svakog drugog aspekta, apsolutno nedopustivo da se u najužem centru grada uopšte započinju graditeljski poduhvati koji ugrožavaju postojeće objekte, pa tako i bezbednost građana“.

Gradski odbor demokrata upozorio je i da se u neposrednoj blizini gradilišta nalazi niz stambenih zgrada i da postoji opasnost da i ti objekti na isti način budu oštećeni kao i zdanje pokrajinskog parlamenta.

“U gradu je već zabeležen niz slučajeva u kojim su se u istovetnoj situaciji rušile zgrade i ljudi ostajali bez krova nad glavom. Stoga je neophodno preduzeti sve potrebne mere, uključujući i zaustavljanje radova, da bi se predupredili mogući problemi i sačuvala statička osnova i konstrukcija stambenih objekata u Ulici vladike Platona”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija, foto: Beta)