Skip to main content

Zgrada misije bivše Jugoslavije u New Yorku prodata za 50 miliona dolara

Jugoslavija 29. сеп 2022.
2 min čitanja

Jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila bivša Jugoslavija prodata je za 50 miliona dolara u gotovini, potvrdila je kompanija Douglas Elliman, najveća agencija za posredovanje u nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama, piše američki list Wall Street Journal (WSJ).

Agencija je objavila da je prodala vilu u New Yorku, rezidenciju bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim narodima, na prestižnoj Petoj aveniji na Manhattanu, za punu traženu cijenu od 50 miliona dolara u gotovini.

Prodavač vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN-u, pet je država nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku.

‘Komunista Tito imao veoma dobar ukus’

“Novi vlasnik je upravo kupio značajan dio historije New Yorka”, saopćio je Tristan Harper, agent kompanije Douglas Elliman, koji je zaključio posao.

Napomenuo da je dugogodišnji predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito, “iako komunista, imao veoma dobar ukus za nekretnine”.

Vila je, prema riječima agenta, prvi put ponuđena na prodaju 2017. godine, a od tada je na tržištu i van njega bila u narednih nekoliko godina.

U junu 2021. godine Harper je saopćio da je dobijena ponuda u gotovini za kupovinu vile od 50 miliona dolara i da su zemlje prodavači postigle konsenzus oko prodaje.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je u februaru da, na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesija imovine nekadašnje SFRJ u inostranstvu, Srbiji pripada nepunih 40 osto novca od prodaje zgrade stalne misije u New Yorku.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum.

Pod zaštitom države i grada New York

To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

U njoj je sačuvan originalni enterijer, a pod zaštitom je države i grada New Yorke od 1969. godine.

U vrijeme Hladnog rata, kada je tu boravio i Tito, na vrhu je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, kao i neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Zgrada, uglavnom netaknuta desetljećima, nema centralnu klimu, a plin je isključen nakon požara koji je na električnim instalacijama izbio 2018. godine, navodi WSJ.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)