Skip to main content

Vuletić: Srbija već osjeća negativne efekte Vučićevog boravka u Njujorku

Info 29. сеп 2022.
2 min čitanja

Negativne efekte boravka predsjednika Aleksandra Vučića u Njujorku Srbija već osjeća, smatra predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić. On je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV istakao da su potpisivanjem Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske federacije za naredne dvije godine, srpski zvaničnici gurnuli prst u oko Zapadu i Evropskoj uniji.

Govor predsjednika Vučića u Njujorku najviše liči na njegov inauguracioni sa polaganja zakletve za drugi mandat kada je na isti način definisao ciljeve Srbije – da bude članica Evropske unije ali uz podršku Rusije, i da taj put ide isključivo preko Moskve, istakao je Vuletić.

“Mislim da je to potpuno neodrživa politika. Ovaj boravak i poseta Njujorku su to potpuno ogoleli. Mislim da će tek uslediti posledice za Srbiju i srpsko društvo. Čini mi se da građani nisu svesni šta bi značio i formalni prekid evrointegracija”, kazao je Vuletić.

Dodaje da sadržaj Plana konsultacija nije primaran u odnosu na bilo kakvo jačanje veza sa Rusijom.

“To je urađeno namerno u Njujorku u ovom momentu i Srbija od toga ima ogromnu štetu, a Rusija na neki patetičan način možda će izvući neku malu korist. Tu malu korist neće izvući nigde na Zapadu nego u unutrašnjoj politici, gdje će Putin moći da kaže pa evo mi nismo potpuno izolovani. Podržava nas još jedna evropska zemlja pored Belorusije i to evropska zemlja koja je na putu evropskih integracija, kandidat koji pregovara”, ocijenio je Vuletić.

Građani će, kako dodaje, platiti najveću cijenu pogrešnih odluka.

“Predsednik Vučić nam je objašnjavao zašto podržava Rusiju u ovom ratu – zato što dobija jeftiniji gas. Pa postoji nešto vrednije od jeftinijeg gasa, a to je solidarnost sa žrtvom. Pre svega treba da obratimo pažnju ko je tu ispravan, a ko ne. U ovom slučaju su Ukrajina i ukrajinski narod žrtve jedne divljačke agresije, i meni je neshvatljivo da neko može da pravda nekim svojim interesom – plaćam nekoliko hiljada eura manje kubik gasa nego što plaća Evropa, Evropa će da se smrzne, mi ćemo da se ogrejemo”, rekao je Vuletić i istakao da posebno zabrinjava odnos opozicije koja pribjegava jeftinim populističkim temama.

(Gradski.me, Foto: GDF)