Skip to main content

ŽENSKI SUD – slučaj Foča: Feministički pristup pravdi

Jugoslavija 03. мар 2024.
2 min čitanja

"Silovanje Bošnjakinja je bilo veoma važan deo srpskog genocidnog plana, bilo je sistematsko, bilo je masovno i rađeno je po naredbi"

Knjiga Ženski sud – slučaj Foča u izdanju Žena u crnom koju uređuje Staša Zajović još jedan je primer feminističkog pristupa pravdi.

Nastala je nakon skupa održanog u Beogradu 26. juna 2023. Knjiga je posvećena ratnom zločinu silovanja na području Foče tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995). Koncipirana je kao dva glasa koji – s poverenjem i ljubavlju – jedni drugima saopštavaju bolne istine ratnih zlodela 90-tih na prostoru Foče u BiH da se ne zaborave nikada. Jedan, gotovo unisoni glas, odzvanja od grupe žena i muškarca žrtava silovanja u Foči, a drugi glas je glas teoretičarki koje ovaj događaj stavljaju u širi istorijski, društveni i politički okvir u svetu, da pokažu kako su silovanja žena oduvek bila sredstvo uništenja u ratovima, i u Drugom svetskom ratu na istom mestu takođe (evo danas u Palestini).

Teoretičarke kompetentno tvrde da je silovanje Bošnjakinja bilo veoma važan deo srpskog genocidnog plana, bilo je sistematsko, bilo je masovno i rađeno je po naredbi. Drugim rečima rat se vodio (i vodi) na ženskim telima i u njihovim dušama, ne samo u prostoru grada ili šuma; on je uvek domišljen i dobro organizovan, kad je uništavanje neprijatelja u pitanju. Jedan od razloga ponavljanja takve situacije jeste u činjenici da se o tome malo javno govori i govorilo evo 30 godina nakon ratova 90-tih. Zato je ovaj susret organizovan u Beogradu da s poverenjem i ljubavlju žene razmenjuju svoje znanje i osećanja: one koje su u tome učestvovale i one koje o tome pišu za nezaborav.

Taj susret dveju grupa žena na jednom mestu i u jednom vremenu, s puno poverenja i osećanja, najveća je vrednost ovih svedočenja, sada za nas pretvorena u reči koje će poteći u javnost. Nije bilo lako naći reči za sve što je bilo dogođeno, zatarabljeno u dušama. Žene ih ipak nalaze, mi smo osetile njihovu bol… vrisak i smirenost u životu koji je pred njima.

Koga u ovom susretu nema? Odsutni su počinitelji! Neki su u zatvoru, neki više nisu među živima, neki su još uvek na slobodi i u vlasti. Zato ova publikacija treba da podseti, da onemogući zaborav, da obezbedi nezaborav, ali i da aktivira mnoge druge, naročito u institucijama, da dosledno primenjuju zakone kojima se kažnjavanju ovakva dela protiv čovečnosti. 

To je razlog zašto su na kraju knjige podaci o delovanju organizacije Žene u crnom kojima je zajednički cilj da se o zločinu čuje, presudi i nikad ne zaboravi. Objavljivanje knjige o događajima pre tri decenije danas predstavlja upozorenje da se slično ne sme dogoditi ni kod nas ni u svetu. To je dovoljan razlog za toplu preporuku za štampanje rukopisa.

Zadovoljne su ovim pre svega žene koje su podelile svoje traume, „da poslije trideset godina, u prijestolnici Srbije, Beogradu, iznesemo istinu i patnju koje leže u nama, a nigdje nismo imali priliku da to učinimo”.

Svenka Savić (Autonomija)

(Iz recenzije  izgovorene na promociji u Novom Sadu 2. marta 2024. u organizaciji Udruženja „Ženske studije i istraživanja“, IZ KRUGA… VOJOVIDNA, Žena u crnom).