Skip to main content

“Ženska revolucija” – novi protest ispred redakcije “Informera”

Info 01. okt 2022.
2 min čitanja

"Prema ženama se stalno odnosi loše u medijma. Kada se dogodi nasilje, žena se krivi. Sa našim strahom se igra, manipuliše"

Ispred redakcije “Informera” na Terazijama u Beogradu održan je protest u organizaciji “Ženske solidarnosti”. Sa skupa su poslati zahtevi za povlačenjem intervjua sa višestrukim silovateljem, primenom etičkog kodeksa i uskraćivanja budžetskog novca medijima koji neetički izveštavaju.

„Besne smo“, „Stop nasilju“ uzvikuju demonstrantkinje koje su se okupile ispred „Informera“. One nose transparente na kojima piše „Ženska trauma nije izvor prihoda“, „Želimo ti žensku revoluciju“, „Nijedna više“

Na ulazu u redakciju „Informera“ su postavljena gvozdena vrata, a policija se nalazi ispred.

Ovo je drugi protest ispred „Informera“, nakon onog koji je održan u sredu, a čiji je povod bio intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, koji se našao na slobodi. Nakon protesta, podneta je krivična prijava i on je ponovo uhapšen.

Kako je javila reporterka N1, devojkama koje protestujuju sporan je način na koji je taj čovek sklonjen sa ulica i poručuju da „Informer“ nije doprineo tome, već višestrukoj traumatizaciji.

„Sve nas je isprovociralo, iako je „Informer“ predstavnik ovakvog odnošenja prema ženama, prema ženama se stalno odnosi loše u medijma. Kada se dogodi nasilje, žena se krivi. Sa našim strahom se igra, manipuliše. Živimo u strahu, ali smo i neustrašive. Reagovaćemo dok se stvari ne promene. Ukoliko institucije reaguju na „Informer“, a ne na žene, onda to nešto znači. Zašto je „Informer“ pustio da njihove novinarke budu ugrožene“, rekla je jedna od organizatorki protesta Jelena Riznić.

Radmila Petrović poručila je da žene imaju dušu.

„Došla sam da se pobunim za one pre mene koje to nisu umele, koje su ćutale i trpele, a ja sam došla da okrenem lice ka vatri i kažem dosta je“, rekla je Petrović, a učesnice protesta su vikale „Dosta je“.

Kako je rekla, došla je i da onima koji su joj kao devojčici govorili šta ne može zato što je žensko da im nije poverovala.

„Nemamo više vremena da ćutimo. Došla sam da kažem: više nijedna ubijena, pretučna, silovana žena. Došla sam da kažem nijedan više ukraden ženski život“, rekla je Petrović.

Istakla je da dok god se jedna žena plaši, nijedna nije bezbedna.

Demonstrantkinje su poručile da „ovde nije kraj“ i na ulicu postavile tekstove o tome kako se žena predstavlja u medijima.

(N1, foto: Vojin Ivkov)