Skip to main content

Zelenski upozorio na moguću diverziju Rusije u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Planeta 23. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Svet ima dovoljno snage da spreči bilo kakve incidente radijacije, a kamoli katastrofu"

„Ukrajina želi da druge zemlje poslušaju njeno upozorenje da Rusija možda planira napad na okupiranu nuklearnu elektranu kako bi izazvala katastrofu“, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Članovi Vlade Ukrajine obavestili su 22. juna međunarodne predstavnike o mogućoj pretnji za nuklearnu elektranu u Zaporožju.

U noćnom obraćanju 23. juna, Zelenski je rekao da očekuje da druge nacije „daju odgovarajuće signale i izvrše pritisak“ na Moskvu.

„Svet mora znati šta okupator sprema. Svi koji znaju moraju da deluju. Svet ima dovoljno snage da spreči bilo kakve incidente radijacije, a kamoli katastrofu“, rekao je Zelenski.

Potencijal za ispuštanje radijacije opasnog po život izaziva zabrinutost otkako su ruske trupe prošle godine napale Ukrajinu i zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Šef agencije UN-a za atomsku energiju proveo je mesece bezuspešno pokušavajući da pregovara o bezbednosnom perimetru za zaštitu objekta, pošto su obližnja područja bila izložena stalnom granatiranju.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi sastao se 23. juna sa direktorom ruske državne nuklearne korporacije kako bi razgovarao o uslovima u elektrani.

Direktor ruske korporacije Aleksej Likačov i drugi zvaničnici naglasili su da „sada očekuju konkretne korake agencije UN kako bi sprečili ukrajinske napade na elektranu i njenu susednu teritoriju“, navodi se u saopštenju ruske korporacije.

Guverner Zaporožja Jurij Malaško izvestio je 23. juna da su tokom ruskog granatiranja u južnoj pokrajini poginule dve osobe.

U napadu koji je pogodio transportnu kompaniju u Hersonu 23. juna su poginule još dve osobe, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Rusija je tokom noći ispalila i 13 krstarećih raketa na vojni aerodrom u zapadnoj provinciji Hmeljnicki, ali ih je ukrajinska protivvazdušna odbrana sve presrela, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta/AP)