Skip to main content

Zelenski: Rusija pretvorila Donbas u pakao

Planeta 20. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je region Donbasa pretvorila u “pakao”, dok se tamo vode intenzivne borbe, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U noćnom obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region.

“Stalni su udari na oblast Odese, na gradove centralne Ukrajine. Donbas je potpuno uništen”, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, sve to nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje za Rusiju.

“Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca. Uništite što više kuća, društvenih objekata i preduzeća”, rekao je ukrajinski lider.

Ministarstvo odbrane Ukrajine optužilo je u četvrtak Rusiju da intenzivira svoje napade u Donbasu i sprečava civile da pobegnu, navodi BBC.

UN: Osiromašiće 90 odsto Ukrajinaca ako se nastavi rat

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD) saopštio je da bi čak 90 odsto Ukrajinaca moglo da postane siromašno ako se se nastavi rat u toj zemlji.

Upozoravamo da će devet od deset Ukrajinaca pasti u siromaštvo ako se rat nastavi do kraja godine, rekla je predstavnica UNPD u Ukrajini Manal Fuani, prenosi BBC.

Ona je istakla da su to „šokantni brojevi“, s obzirom da je pre početka rata samo dva i po odsto stanovništva Ukrajine bilo u kategoriji siromašnih.

Fuani je kazala da bi do kraja godine moglo da se izbriše 18 godina razvoja Ukrajine koji je ostvaren zahvaljujući investicijama Evropske unije, kao i mnogih donora i partnera.

(Beta)