Skip to main content

Zelenski: Rusi su u Hersonu počinili ista zvjerstva kao i u drugim dijelovima Ukrajine

Planeta 14. нов 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su istražitelji otkrili više od 400 ratnih zločina u područjima Hersona koje su donedavno kontrolisale ruske snage.

Zelenski je rekao da su pronađena tijela civila i vojnika, ali BBC nije mogao provjeriti ove navode. S druge strane Moskva poriče da su njene trupe namjerno ubijale civile.

Ukrajinske vlasti su uvele policijski sat tokom noći i ograničile putovanja u i iz Hersona.

„U oblasti Hersona ruska vojska je ostavila za sobom ista zvjerstva kao i u drugim regionima naše zemlje, gdje je mogla da uđe“, rekao je Zelenski.

„Pronaći ćemo i privesti pravdi svakog ubicu. Bez sumnje“, dodao je.

Od početka rata, masovne grobnice su pronađene u oblastima uključujući Buču, Izjum i Mariupolj. Ukrajina je optužila ruske trupe da stoje iza zločina.

Komisija UN-a je prošlog mjeseca saopštila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da su ruske snage odgovorne za „ogromnu količinu“ kršenja ljudskih prava od početka invazije.

Herson je bio jedini regionalni regionalni centar koji je Rusija zauzela od februarske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik Vladimir Putin je taj region, zajedno sa još tri, proglasio dijelom Rusije, na ceremoniji u Kremlju u septembru.

Ali grad Herson su u petak oslobodile ukrajinske trupe, a veliki broj Ukrajinaca sa zastavama dočekao je svoje vojnike.

Zvaničnici su se vratili da vode administraciju Hersona nakon povlačenja oko 30.000 ruskih okupacionih vojnika.

Ukrajinci to vide kao veliku nacionalnu pobjedu i poniženje za Kremlj, uporedo s ruskim povlačenjem iz predgrađa Kijeva u martu.

(Klix.ba, Foto: Predsednik Ukrajine)