Skip to main content

Anna Oreg (PSG): Koliko će koštati oštećenje zgrade Skupštine Vojvodine

Info 14. нов 2022.
2 min čitanja

Narodna poslanica Pokreta slobodnih građana iz Novog Sada Anna Oreg uputila je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću kojim ga poziva da objavi imena odgovornih za oštećenje zgrade Skupštine Vojvodine.

Deo zgrade Banovine prošle nedelje zabranjen je za korišćenje zbog oštećenja nastalih usled gradnje obližnje garaže.

„Kao rođeni Novosađanin, Limanac, ne sumnjam da razumete i delite zabrinutost Novosađana, a kao novopečeni gradonačelnik dužni ste da podelite svoja saznanja o ovom slučaju – jer to očekuje celokupna javnost Novog Sada“, navodi se u pismu.

Oreg je Đurića pitala da li su gradske vlasti odobrile gradnju garaže pored zgrade Skupštine Vojvodine uprkos tome što su, kako tvrde investitori, oštećenja zgrade bila predviđena i očekivana.

„Ukoliko jesu, jasno Vam je da se neko u upravi grada kockao sa sudbinom ovog objekta koji je pod zaštitom države i jedan je od ključnih novosadskih toponima. Ko je taj i da li će zbog toga odgovarati“, upitala je Oreg.

Ukoliko Grad nije bio obavešten o tome da su u procesu građenja garaže moguća oštećenja i da je bilo očekivano da do njih dođe, Oreg je pitala da li to znači da je investitor te činjenice prikrio.

Zatražila je da se javnosti da na uvid rešenje Gradske građevinske inspekcije o zabrani korišćenja dela zgrade Skupštine Vojvodine, kako bi se videlo da li je reč o manjim (predviđenim) oštećenjima ili rešenje potvrđuje izjave zaposlenih u zgradi koji upućuju na znatno veća oštećenja.

„Imate li procenu koliko će da košta da se nastala oštećenja otklone i da li je to uopšte moguće? Da li će neko, i ko, odgovarati zbog toga što je oštećena zgradu koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture?“, upitala je Oreg.

Takođe je pitala gradonačelnika da li postoji plan dalje gradnje garaže, odnosno koliko će obustava radova trajati i da li postoji mogućnost da se zbog opasnosti po zgradu trajno zabrane dalji radovi.

„Očekujem od Vas da kao rođeni Novosađanin i Limanac pokažete da ste odgovorni i da imate snage da budite drugačiji od vaših prethodnika kada je Novi Sad u pitanju“, navela je Oreg.

(Autonomija)