Skip to main content

Zelenski potpisao zakon o zabrani proruskih političkih stranaka u Ukrajini

Planeta 14. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je novi zakon o zabrani proruskih političkih stranaka.

“Predsjednik Ukrajine potpisao je zakon o zabrani proruskih političkih stranaka! Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja”, napisala je u telegramu Olha Sovgirya, zamjenica iz vladajućeg bloka Zelenskog “Sluga naroda”, 14. maja.

Vrhovna Rada, ukrajinski parlament, usvojila je zakon 3. maja kojim se zabranjuju proruske političke stranke koje sudjeluju u protuukrajinskim aktivnostima.

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu suspendiralo je 20. marta 11 proruskih političkih stranaka dok je u zemlji bilo na snazi izvanredno stanje.

Najveća stranka povezana s Rusijom je Oporbena platforma za život, koja ima 44 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu.

Stranku vodi Viktor Medvedčuk, koji ima prijateljske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je kum Medvedčukovoj kćeri.

Na popisu stranaka naklonjenih Moskvi bila je i stranka Naši (Naši) koju vodi Jevhen Murajev (Yevhen Murrayev). Britanske vlasti upozorile su da Rusija želi postaviti Murajeva za čelnika Ukrajine.

Moskva “želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li izvršiti invaziju i okupirati Ukrajinu”, a Murajev se “razmatra kao potencijalni kandidat”, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u januaru.

(Slobodna Evropa, Foto: Printscreen Vlada Ukrajine)