Skip to main content

Zelenski: Odbrana Ukrajine značajna za sigurnost Evrope

Planeta 17. jun 2022.
2 min čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ujedinjenu Evropu, njene istočne partnere i zemlje Zapadnog Balkana da se uhvate u koštac sa, kako je rekao, ruskom agresijom na Ukrajinu čija odbrane je, kako je kazao, u ovom ratu od suštinskog značaja za sigurnost svih u Evropi.

“Sada je historijski trenutak za Evropu i evropsku sigurnost, kada svako mora da odluči šta je Evropa i kakva će Evropa biti u budućnosti. Hoće li biti slobodna kao što je sada? Da li ce biti sigurna kao što je većina Evropljana navikla? Da li će biti društveno i ekonomski razvijena i šta će inspirisati društva van njenog kontinenta”, rekao je Zelenski u video obraćanju učesnicima Prespa foruma u Ohridu.

Rusija je, naveo je, izazvala sve nas, svaku naciju na kontinentu, svaki region u Evropi. „Ovo je najstrašniji vojni izazov za Ukrajinu i mi se 113. dan branimo od ambicija Rusije da uništi ukrajinski narod i kulturu “, rekao je Zelenski.

Počevši ovaj rat protiv Ukrajine, Rusija je pokušala da napravi odskočnu dasku za napad na druge nacije u Evropi, ustvrdio je Zelenski i dodao da je zato odbrana Ukrajine u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbjednost svih u Evropi.

„Svi smo se u demokratskom svijetu suočili sa energetskom krizom bez presedana. Rusija je dugi niz godina odavala utisak da je navodno pouzdan izvor energije, a u stvarnosti je razne evropske zemlje učinila zavisnim od nje. Još gori scenario je na tržištu hrane, ne samo da rastu cijene hrane, već i nova migrantska kriza. Pomenuću još jedan element ruske antievropske politike. Rusija je možda najveći investitor u propagandu. Zato se ozbiljna rasprava o sigurnosnoj arhitekturi u Evropi mora zasnivati na potrebi da se Evropa oslobodi zavisnosti koju ruska država stvara decenijama. Zato su potrebne sankcije antievropskoj politici Rusije. To treba uzeti u obzir prilikom pripreme sedmog paketa sankcija EU”, rekao je Zelenski, preneli su skopski mediji.

“Rusija napada civile i civilnu infrastrukturu”

Zelenski kaže da je „ogromna većina“ ruskih raketnih napada usmjerena na civile i civilnu infrastrukturu.

Rusija napada stambene zgrade, škole, bolnice, saobraćajnu infrastrkturu i preduzeća, rekao je.

Međunarodna komisija: Zločini protiv čovječnosti u Ukrajini

Grupa međunarodnih istražitelja i eksperata posjedila je ratom razorena područja u blizini Kijeva, uključujući i spaljenu školu, u okviru istrage o navodnim ratnim zločinima.

„Čini se da opseg ovih zločina i njihova sistematska priroda spadaju u zločine protiv čovječnosti. To uključuje cijeli niz kršenja međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je jedan od eksperata za Reuters.

(Al Jazeera, Foto: Beta-AP)