Skip to main content

Kamberi: Očigledno da Beograd ne želi Albance u Skupštini

Info 18. јун 2022.
2 min čitanja

"Trnovac je tipičan primer kako su izbori išli"

Nosilac liste Koalicije Albanaca Doline Šaip Kamberi izjavio je da nije neophodno da on bude poslanik u parlamentu, već da ta koalicija ima cilj u ovom izbornom procesu da „razobliči spregu“ Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i državnih institucija i nameru da degradiraju položaj Albanaca.

Kamberi je za list Danas rekao da nakon više ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, postalo je očigledno da Beograd ne želi Albance u Skupštini.

„Izgleda da su jedino tu (u Velikom Trnovcu) zabeležene izborne nepravilnosti. Ne verujem da je Srbija dostigla takav nivo prilikom izbora da ne bude nigde nepravilnosti. Trnovac je tipičan primer bilo kog mesta u Srbiji kako su izbori išli, osim što je ovo jedino mesto u kome su se dve najjače stranke, SNS i SPS u sprezi sa državnim institucijama, udružile kako bi ceo proces iskompromitovale i onemogućine Albance da imaju izabranog predstavnika u parlamentu“, rekao je Kamberi.

On je rekao da bi se, što se tiče Koalicije Albanaca Doline, izbori završili još 28. aprila, ali da je nekome „stalo da Albancima ukrade mandat“.

Prema njegovim rečima, ponovljeni izbori 28. aprila, oboreni po prigovoru SPS, pokazuju da je namera te partije da oduzmu mandat Albancima.

„Zašto je njima bitan trideset drugi mandat, a nama ne treba ni jedan jedini? Nije im bitan (jedan mandat) nimalo, osim ako krajnja namera nije da Albancima oduzmu jedan mandat. Opet nije jasno zašto bi jedan albanski poslanik bio toliko veliki problem u parlamentu„, naveo je Kamberi.

Parlamentarni izbori u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, ponovljeni su već dva puta, a Upravni sud je opet poništio glasanje i izbori će se ponoviti po treći put.

Koalicija Albanaca Doline uložila je u utorak žalbu Upravnom sudu na odluku Republičke izborne komisije (RIK) da odbije njihov zahtev za poništavanje izbora u Velikom Trnovcu.

Prigovor albanske koalicije kojim se traži ponavljanje izbora, prethodno je odbila i Opštinska izborna komisija u Bujanovcu, koja će nakon odluke Upravnog suda morati da raspiše nove izbore, a novo glasanje mora biti održano u roku od deset dana.

Na drugi put ponovljenim izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Osnovnoj školi „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu, Koalicija Albanaca Doline dobila je 598 glasova, što je za 12 manje od broja glasova koji im je bio potrebnih za osvajanje poslaničkog mandata.

(Beta, foto: N1)