Skip to main content

Zelenski: Odbrana Ukrajine je ujedno i odbrana Evrope

Planeta 09. феб 2023.
< 1 min čitanja

Apelovao da se ubrza isporuka oružja Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je pred Evropskim parlamentom da je odbrana ukrajinske teritorije od ruske invazije ujedno i odbrana Evrope.“Mi branimo sebe, mi branimo vas“, poručio je predsednik Ukrajine.

Kako je ocenio, Ukrajina se brani protiv sile koja je najviše protiv Evrope u savremenom svetu.

Zelenski je u Evropskom parlamentu u Briselu dočekan uz aplauz poslanika. Predsednik Ukrajine će danas, nakon poseta Londonu i Parizu, učestvovati na samitu šefova država ili vlada Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru je poželeo dobrodošlicu u Brisel ukrajinskom predsedniku Zelenskom, uz poruku „Dobrodošli kući, dobrodošli u Evropsku uniju“.

Zelenski je zahvalio liderima 27 zemalja Evropske unije na „nepokolebljivoj podršci“ od početka ruske invazije pre godinu dana i apelovao da se ubrza isporuka oružja Ukrajini da bi „išla brže od agresora“.

„Lično vam zahvaljujem na ovoj nepokolebljivoj podršci mojoj zemlji“, rekao je Zelenski na početku evropskog samita u Briselu.

On je poručio da se „slobodna Evropa ne može zamisliti bez Ukrajine“.

„Što budemo više ujedinjeni, to ćemo biti jači“, ocenio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je rekao da su Ukrajini „potrebni artiljerija, municija, moderni tenkovi, rakete dugog dometa, savremeni borbeni avioni“.

„Hvala vam što nam dajete vojnu podršku koju nam dajete, hvala vam što činite više. Moramo da idemo brže od našeg agresora. Naš agresor se dodatno mobiliše“, rekao je Zelenski liderima EU.

(Beta, foto: zvanični sajt predsenika Ukrajine)