Skip to main content

Oštećenja u zgradi Skupštine Vojvodine i nakon sanacije, nadležni ćute

Info 09. feb 2023.
3 min čitanja

"Snimci oštećenja dospeli su u javnost nakon što je Vlada Vojvodine saopštila da je završena sanacija, kao i da su dvanaestodnevni radovi koštali više od 841.000 dinara"

Oštećenja unutar zgrade Skupštine Vojvodine vidljiva su i nakon sanacije objekta. Pokrajinska vlada saopštila je početkom februara da su završeni radovi na sanaciji oštećenja dela zgrade Skupštine Vojvodine, koja su nastala usled izgradnje javne garaže u neposrednoj blizini kompleksa Banovine.

Snimci koje je dobio 021.rs, a koje je prethodno objavio i N1, pokazuju da u delu ovog kompleksa i dalje postoje oštećenja koja nisu sanirana.

Kako se vidi na snimcima, popucali su zidovi i plafon u pojedinim kancelarijama, kao i delovi pločica na podovima na prizemnom nivou Skupštine koji je najbliži gradilištu garaže. Nije poznato kada su tačno nastala ova oštećenja, ali, po svemu sudeći, nisu sanirana kada i ostale pukotine koje su nastale usled sleganja objekta.

Portal 021.rs zatražio je i od gradskih i pokrajinskih službi informacije o ovim oštećenjima, ali i dozvolu za ulazak u objekat. Međutim, nikakav odgovor nije stigao. Napominjemo da ulaz u oštećeni deo Skupštine Vojvodine medijima nije bio dozvoljen ni u prethodnom periodu.

Vlast se pohvalila završenim, opozicija izrazila sumnju

Snimci oštećenja dospeli su u javnost nakon što je Vlada Vojvodine saopštila da je završena sanacija, kao i da su dvanaestodnevni radovi koštali više od 841.000 dinara. Radove je platio investitor, kompanija “Javne garaže”, u vlasništvu preduzeća “Inobačka” i “Best in Parking – Holding”, koji su 2020. potpisali koncesiju na 40 godina za gradnju četiri javne garaže u centru Novog Sada.

Sanacija oštećenja rađena je na osnovu Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije, koji je izradio Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka.

“Nadležna Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa zaključila je sa investitorom ugovor o izvođenju radova na sanaciji oštećenja. Izvedeni su sledeći radovi: čišćenje dilatacija, uklanjanje maltera, formiranje novih dilatacija, završna obrada zidova, ugradnja odgovarajućih lajsni, bojenje zidova i popravka lifta.Istovremeno, nadležni iz Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa nastaviće sa aktivnostima na praćenju stanja zgrade tokom radova na izgradnji garaže i preduzimaće mere na zaštiti objekta sa stručnom podrškom Fakulteta tehničkih nauka”, navedeno je početkom februara iz Vlade Vojvodine.

S obzirom na to da je sanacija rađena na osnovu elaborata, postavljaju se dva pitanja – da li su dodatna oštećenja uopšte bila uključena u dokument sa FTN-a i da li su radovi na sanaciji bili privedeni kraju kada se time pohvalila Vlada Vojvodine?

Nakon što je saopšteno da su radovi na sanaciji objekta završeni, oglasilo se nekoliko opozicionih stranaka. U zajedničkom saopštenju Akcije progresivne Vojvodine, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Stranke slobode i pravde i Zajedno za Novi Sad, navodi se da “nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, poput krečenja i slično”.

“Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog Zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice”, poručile su ove stranke.

Pokrajinska vlast saopštila je sredinom decembra prošle godine da elaborat FTN-a pokazuje da “ne postoje indikacije koje bi ukazivale da je objekat Skupštine AP Vojvodine nebezbedan, osim lifta čije je korišćenje zabranjeno do završetka radova na sanaciji”.

Radovi nastavljeni

Nakon što se saznalo za prva oštećenja u zgradi Skupštine Vojvodine, radovi na izgradnji podzemne garaže nisu prekidani.

U međuvremenu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada saopštio je da nisu ispoštovani svi njihovi zahtevi prilikom projektovanja garaže.

Povodom čitavog slučaja oglasilo se i Društvo arhitekata Novog Sada koje je zbog oštećenja zatražilo obustavu radova.

Garaža kod Banovine imaće dva nivoa ispod zemlje i površinu od gotovo 6.300 kvadratnih metara. U dve podzemne etaže biće 158 parking mesta i još devet mesta za osobe sa invaliditetom. Predviđeno je da mesta za osobe sa invaliditetom budu na prvom podzemnom nivou, nedaleko od lifta. Osim toga, na ovom nivou će biti i osam mesta sa punjačima za električna vozila.

Primarni pristup garaži predviđen je iz pravca Ulice Žarka Zrenjanina, odnosno do parkinga će se dolaziti skretanjem iz ove ulice u Ulicu vladike Platona. Nasuprot tome, saobraćajnica ka Banovskom prolazu i potom ka Žarka Zrenjanina služi samo za izlaz iz garaže.

Cela garaža će se nalaziti potpuno ispod postojeće zelene površine, a urbanistički projekat otkriva da je predviđeno očuvanje drveća koje se tu nalazi.

(Radio 021, foto: Autonomija)