Skip to main content

Zelenović: Srbija treba da iznese svoju viziju Zapadnog Balkana u 21. veku

Info 23. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Treba izgraditi Ekonomsku zajednicu Zapadnog Balkana"

Narodni poslanik iz grupe „Moramo Zajedno“ Nebojša Zelenović izjavio je da Srbija treba da kaže šta hoće i iznese svoju viziju Zapadnog Balkana u 21. veku.

Kako je naveo u saopštenju, sva otvorena vitalna pitanja regiona treba treba rešavati istovremeno, a interes Srbije je da bude postignut sporazum o zajedničkoj odbrambenoj politici, koja bi bila potpuno harmonizovana sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„Na toj osnovi treba izgraditi Ekonomsku zajednicu Zapadnog Balkana, koja bi imala jasan plan za sticanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, sa preciznim rokovima“, dodao je Zelenović u saopštenju.

Kako je naveo, Srbija treba da traži održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi učestvovali svi entiteti sa Zapadnog Balkana, EU, zemlje Kvinte i Hrvatska.

„Na temelju principa nemenjanja linija razgraničenja moguće je stvoriti jedinstven ekonomski prostor, koji bi svakom od 20-tak miliona građana stvorio dobru životnu perspektivu, omogućio priključenje novoj tehnološkoj revoluciji“, izjavio je Zelenović i ocenio da niko u regionu ne bi bio gubitnik ako bi se u tom svetlu tražili odgovori na sva važna pitanja.

(Beta)