Skip to main content

Fajon: Crna Gora postala rak rana evropskih integracija

Jugoslavija 23. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Potrebno nastaviti pritisak"

Ministri spoljnih poslova EU saglasni su da je potrebno nastaviti pritisak na Crnu Goru da popuni upražnjena mesta sudija Ustavnog suda i izađe iz duboke političke i institucionalne krize, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ključno glasanje o sudijama Ustavnog suda Crne Gore trebalo bi da se desi početkom februara, s obzirom na to da su u martu predsednički, a uskoro verovatno i vanredni parlamentarni izbori, rekla je Fajon nakon sednice Saveta spoljnih poslova EU.

Crna Gora, prema njenim rečima, „ostaje rak rana i od zemlje koja je bila najuspešnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem“.

Obavezali smo se da ćemo dalje pomagati Crnoj Gori„, naglasila je Fajon.

Pitanje izbora sudija je, prema njenim rečima, prioritetno.

„Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspe, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta“, naglasila je Fajon.

Crna Gora je u agendi za sednicu Saveta EU bila pod stavkom „tekuća pitanja“, pored Irana, Jermenije, Avganistana, Venecuele i Etiopije. Najnovije tenzije između Prištine i Beograda, kako je saopšteno, takođe su jedna su od tema o kojoj će raspravljati.

Sastankom Saveta EU za spoljne poslove predsedavao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Borel danas na konferenciji za novinare u Briselu nije rekao da li je Savet za spoljnu politiku Evropske unije raspravljao o situaciji u Crnoj Gori i šta je zaključio.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman novinarima je nakon sastanka rekao da im je stalo do stabilne Crne Gore koja se jasno mora odrediti i usmeriti prema evropskim vrednostima i čvrsto stajati na evropskom putu.

(Beta, foto: N1)