Skip to main content

Zastupniku Sabora Hrvatske zabranjen ulazak u Srbiju, protestna nota ambasadorki

Info 06. feb 2023.
2 min čitanja

"Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo"

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je saborskom zastupniku i predsjedniku desne oporbene stranke šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu 4. veljače zabranjen ulazak u Srbiju, a Ministarstvo vansjkih i europskih poslova (MVEP) je u ponedjeljak zbog toga prenijelo prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

“Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju”, rekli su Hini iz MVEP-a.

“Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor”.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. veljače, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg. No Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srbijanska policija nije dozvolila ulazak u Srbiju. On je Večernjem listu rekao da ne zna što je tome razlog.

“Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar”, rekao je Pavliček.

Govoreći o svome neugodnom iskustvu, napominje da je ovo bilo njegovo prvo putovanje preko granice s diplomatskom putovnicom i da je odmah naletio na problem. Ističe i kako za ovakvo postupanje srpske policije, posebno u vrijeme zatopljavanja odnosa između Hrvatske i Srbije, ne vidi razlog osim ako nije riječ nekakvoj osveti jer prošle godine Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Jasenovac.

“Ja drugi razlog ne vidim nego da se radi o političkim razlozima. Moj grijeh u svemu ovome je što sam želio posjetiti hrvatsku zajednicu u Srbiji. Ako je to po njima zatopljavanje odnosa, onda smo u problemu”, kaže Pavliček. On dodaje da se u svom političkom djelovanju zalaže za rješavanje pitanja granica, bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i rješavanje pitanja nestalih.

O ovome incidentu Pavliček je obavijestio hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, konzula Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića te ministra u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova koji je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV). Pavliček je za ponedjeljak sazvao i konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije govoriti o ovom diplomatskom incidentu.

Mediji: Jeleni Milić uručena protestna nota u Zagrebu

Jeleni Milić, ambasadorki Srbije u Zagrebu, uručena je protestna nota zbog toga što je saborskom poslaniku zabranjen ulazak na teritoriju Srbije, prenose Novosti pisanje hrvatskih medija.

Kako prenose hrvatski mediji, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kontaktirao je sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem kome je preneo nezadovoljstvo Hrvatske jer je šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju.

– Ministar Grlić Radman je juče (u nedelju), čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju. Jednako tako, protest je prenesen i ambasadorki Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na razgovor – rekli su agenciji Hina iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate van Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. februara, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri, koju je organizovalo vojvođansko Hrvatsko kulturno-umetničko društvo „Antun Sorg”, navode Novosti.

(Radio Slobodna Evropa, Danas, foto: Pixabay)