Skip to main content

Zakonom će biti zabranjeno šamaranje dece

Građani 31. avg 2011.
2 min čitanja

Nova zakonska regulativa izričito zabranjuje upotrebu fizičke sile kao metode vaspitanja. Zakon o pravima deteta trenutno je na ekspertizi u Savetu Evrope, biće predstavljen u oktobru, kada će biti objavljeni detalji.

„Ovim zakonom će biti uvedeni novi odnosi u porodicu i po njima roditelj neće smeti da dete udara rukom, kaišem, prutom“, kaže Tamara Lukšić Orlandić, dečiji ombudsman.

„Ovakav zakon ima već 30 zemalja u Evropi. Osim odredbe da se zabranjuje telesno kažnjavanje, u zakonu će stajati i odredba o tome da je potrebno da se roditelji uzdržavaju od teških oblika kazni. Potrebno je raditi i na edukaciji roditelja kako bi pronašli druge modele vaspitanja“, kaže Lukšić Orlandić i dodaje da se još ne zna kada će se zakon naći u skupštinskoj proceduri.

U skladu sa donošenjem novog zakona o pravima deteta, pripremljene su i izmene porodičnog zakona. U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu da će i u ovom zakonu jasno stajati da je zabranjena upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva, čega do sada nije bilo. Međutim, nijedan od ova dva zakona neće propisati kazne za šamare i ćuške. Da se deca u Srbiji često vaspitavaju šamarima i udarcima po zadnjici, pokazuje i istraživanje Unicefa, po kojem čak dve trećine mališana u našoj zemlji dobija batine. Po istom istraživanju, manje od 30 odsto dece je odraslo isključivo uz nenasilne metode. Dragana Ćorić, predsednica Udruženja „Roditelj“, podržava izmene porodičnog zakona i donošenje novog zakona o pravima deteta, ali i upozorava zakonodavce da vode računa kako ne bi bilo zloupotreba. Ona navodi da može da se desi da deca prijavljuju zlostavljanje gde ga nema.

„Trebalo bi uneti i primere kako bi znali šta je kažnjivo, a šta ne, jer ako dete od jedne godine gurne prste u utičnicu, prva reakcija svakog roditelja će biti da ga lupi po ruci. To, po mom mišljenju, nije fizičko kažnjavanje“, kaže Ćorić.

Psiholog Aleksandra Jovanović Madžar kaže da su prve reakcije roditelja u situacijama koje su opasne po život deteta burne i nepromišljene.

„Fizičko kažnjavanje kao što su batinanje, udaranje, ćuškanje ili grubo drmusanje povređuje dete i smatra se vidom zlostavljanja. Svaki vid kazne je bolan po dete. Za razliku od kazne koja usmerava dete na grešku i neuspeh, disciplinske mere podstiču na uspeh. Kažnjavanje proizilazi iz besa, dok je za disciplinovanje potrebno razmišljanje“, kaže Jovanović Madžar.

(Blic)