Skip to main content

Zakon o zaštiti podataka još uvek se ne primenjuje kako treba

Info 22. jun 2011.
< 1 min čitanja

Zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović rekao je danas da iako Zakon o zaštiti podataka o ličnosti postoji više od dve godine njegova primena jos uvek nailazi na probleme.
On je na panel diskusiji o ovom Zakonu u Novom Sadu rekao da se Zakon sprovodi loše  prvenstveno zbog tehnickih nedostataka, ali i zbog neinformisanosti onih koji prikupljaju, vode i obrađuju informacije.
“Problem stvaraju i drugi zakoni, kao što su Zakoni o Bezbednosno infomativnim agencijama koji omogućuju radnicima tih instituciuja da bez sudskog naloga prikupljaju i obrađuju informacije o građanima”, rekao je Resanović.
On je dodao da je Poverenik Ustavnom sudu podneo zahtev za proveru ustavnosti ovih Zakona, ali da on ni do danas nije došao na dnevni red.
Resanović je istakao da u Zakonu nisu rešene i vrlo važne oblasti kao što je biometrijska obrada podataka o građanima, kontrola prelaska državnih granica, kao i video nadzor u gradovima Srbije.
“Ovaj Zakon se mora uskladiti sa međunarodnim dokumentima, a posebna pažnja se mora posvetiti oblasti naročito osetljivih podataka kao što su nacionalana pripadnost, rasa, pol, pripadnost političkoj partiji, žrtve nasilja ili zdravstveno stanje”, rekao je Resanović.
Tokom 2010. godine Poverenik je okončao 64 slučaja nadzora povrede Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, od kojih je u 13 slučajeva utvrđeno da povrede nije bilo, a čak u 51 slučaju utvrđeno je da je povrede bilo.
Panel diskusiju o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti u Novom Sadu organizovali su Partneri za demokratske promene u Srbiji i IREX Srbija, uz podršku Fonda za otvoreno društvo i USAID-a.

(Autonomija)