Skip to main content

Otvorena transfer stanica za prikupljanje lekova sa isteklim rokom

Info 22. jun 2011.
< 1 min čitanja

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorili su danas dnevnu transfer stanicu za prikupljanje lekova sa isteklim rokom.
Predstavnici Apotekarske ustanove Novi Sad rekli su da će zaprimljeni lekovi biti mereni i klasifikovani po farmakološkim grupama od strane kvalifikovanih osoba i transportovani u posebno označenom vozilu.
Građani Novog Sada moći će da deponuju lekove sa isteklim rokom trajanja u bilo kojoj apoteci Apotekarske ustanove Novi Sad, odakle će biti dopremljeni u transfer stanicu.
Ministar Dulić je rekao da je Novi Sad jedinstven u Srbiji po ovom pitanju i pozvao građane da medicinski otpad više ne bacaju u kontejnere ili u kanalizaciju, jer samo tako upravljanje ovom vrstom otpada može biti u skladu sa evropskim standardima.
Dulić je pozvao i ostale gradove i opštine u Srbiji da ulože novac i organizuju prikupljanje medicinskog i farmaceutskog otpada, jer će na taj način zaštitii građane od uticaja najopasnijeg otpada.
“Mi ćemo ubrzati zakonsku proceduru kako bi se proces upravljanja medicinskim otpadom u Srbiji unapredio”, rekao je Dulić i dodao da u Srbiji trenutno ne postoji lokacija za spaljivanje medicinskog i farmaceutskog otpada, već se on izvozi.
“Mi ćemo raditi na tome da brzo definišemo potencijalne lokacije za jedan takav pogon”, rekao je Dulić.
Čelnici Novog Sada danas su izneli podatak da se u Srbiji godišnje oko 460.000 tona medicinskog i farmaceutskog otpada baci, a da 90 odsto farmaceutskog otpada čine lekovi sa isteklim rokom trajanja koji potiču iz domaćinstava.

(Autonomija)