Skip to main content

Zajedno: Pronaći odgovorne za lomaču na Klisi, vlast je dužna da spreči trovanje Novog Sada

Vojvodina 09. јан 2023.
< 1 min čitanja

Novosadski odbor stranke „Zajedno“ zahtevao je danas od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne za korišćenje pirotehničkih sredstava, te paljenje guma i pravljenje “ogromne lomače” prilikom proslave Badnje večeri u prigradskom naselju Klisa.

“Zajedno” je u saopštenju naveo da je ovim činom ugroženo zdravlje i bezbednost građana Novog Sada.

„Ovom prilikom prisustvo štetnih PM čestica u vazduhu bilo je 95.000 mikrograma po kubnom metru vazduha, što predstavlja katastrofalno ugrožavanje našeg zdravlja i životne sredine, s obzirom na to da se 50 mikrograma po kubnom metru smatra dozvoljenom granicom“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da policija, uprkos prijavama građana, nije izašla na teren i nije sankcionisala “ovaj zločin nad našim gradom i vazduhom”.

“Već godinama smo taoci ovakvog ponašanja opskurnih grupa sa političkim i kriminalnim konekcijama, koje jedan veliki verski praznik pretvaraju u izrugivanje zdravom razumu i igranje sa zdravljem svih nas. Ničega u paljenju guma i trovanju vlastitog grada verskog nema, već samo primitivizma, bahatosti i puke demonstracije sile, kojom se, valjda, pokušava staviti do znanja ko je glavni u ovom gradu”, piše u saopštenju.

U Novom Sadu su naročito tokom Badnjeg dana i večeri neprestano odjekivale eksplozije različitih pirotehničkih sredstava, a pojedini mediji ocenili su da je atmosfera “podsećala na rat”, uprkos Božićnoj čestitki “Mir Božji – Hristos se rodi”.

(Autonomija)