Skip to main content

Peticijom do bolje pošumljenosti Vojvodine – šta se zahteva od nadležnih?

Građani 09. jan 2023.
< 1 min čitanja

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pokrenula je peticiju kojom od nadležnih organa traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti ovog dela zemlje.

Između ostalog, oni zahtevaju da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje.

Takođe, od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju Budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.

Kako navode u obrazloženju, iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.

„Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati“, piše u obrazloženju peticije.

Više detalja o peticiji možete pročitati na OVOM LINKU.

Podsetimo, prema zvaničnim podacima, Vojvodina je najmanje pošumljena regija Evrope.

(021, foto: Natalija Jakovljević)