Skip to main content

Zajedno: Crkvama nije mesto na kupalištima

Vojvodina 29. феб 2024.
3 min čitanja

I odbornici LSV-Vojvođani protiv, APV: Neka SPC sama plati izgradnju crkve, a vlast da prestane da deli građane

Stranka Zajedno ponovila je danas da se protivi izgradnji verskog objekta Srpske pravoslavne crkve u blizini novosadskog kupališta Štrand na Dunavu jer “crkvama nije mesto na kupalištima, niti kupaćim gaćama u krugu crkve”.

“Ovakvu odluku smatramo u najmanju ruku nesmotrenom, jer blizina zabavnih sadržaja najposećenijeg kupališta i verskih objekata deluju kao vrlo neukusna i nelagodna pojava, kako za posetice Štranda tako i za vernike. Dakle, mi nismo protiv verskih objekata već duboko smatramo da njihova izgradnja znači i pronaći prigodno i umesno mesto za iste”, naveli su u saopštenju za javnost.

Oni su oštro kritikovali gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, koji je danas saopštio da su “marginalne političko-interesne grupe udarile na svetinju”.

“Vaš odgovor na reakciju građana i političkih organizacija, a u vezi sa namerom Grada da pored Štranda izgradi crkvu, nije dostojan funkcije koju vršite. Bahatost i zamena teza prilikom vašeg obraćanja vređaju stanovnike našeg grada i zato vas molimo da se ipak malo upristojite”, poručili su iz stranke Zajedno.

Poručili su mu da se “udostoji” da pita građane šta misle o ideji da se crkva gradi u blizini Štranda.

“Crkvama nije mesto na kupalištima, niti kupaćim gaćama u krugu crkve, što će vam zasigurno potvrditi posetioci Štranda, ali i sami vernici koji posećuju verske objekte. Ako ste ikada bili u crkvi ili se kupali na Štrandu, onda takav zaključak možete spoznati samostalno”, naveli su u saopštenju za javnost.

Odbornici LSV-Vojvođani protiv izgradnje verskog objekta u Novom Sadu

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad ocenio je danas da je bespotrebna izgradnja verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 godinama koriste kao prostor za rekreaciju.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, na osnovu urbanističkog plana, u pitanju je zona predviđena za turističko-rekreativne namene, te bi stoga, eventualne nove sadržaje na tom prostoru trebalo i prilagoditi predviđenoj nameni.

„Novi Sad se odavno suočava sa manjkom zelenih površina i zato bi bilo najbolje sporni prostor dodatno oplemeniti zelenilom i prikladnim minimalnim horizontalnim mobilijarom, a nikako i to malo zelene površine opteretiti trajnim objektima koji, pritom, nisu u funkciji planom predviđene namene“, dodaju iz LSV-Vojvođani.

Navode i da bi predlagači izgradnje novog verskog objekta trebalo da „traže rešenje putem direktnih razgovora sa predstavnicima tih mesnih zajednica“ kao i putem dijaloga i javne rasprave sa svim građankama i građanima ovog dela Novog Sada.

Dodaju i da će odbornici LSV-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada glasati protiv Predloga ove odluke.

APV: Neka SPC sama plati izgradnju crkve, a vlast da prestane da deli građane

Organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) usprotivila se danas ideji da se u blizini kupališta Štrand na Dunavu u Novom Sadu izgradi verski objekat Srpske pravoslavne crkva i pozvala gradsku vlast da prestane da polarizujje građane po verskom orpedeljenju.

„Ako, s druge strane, postoji inicijativa vernika da se pravoslavna crkva izgradi na prostoru Limana, neka sredstva za to obezbedi SPC, koja raspolaže s dovoljno sopstvenih prihoda za ovakvu investiciju“, navdi se u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je ta tema smišljeno plasirana u javnost od strane gradske vlasti kako bi izazvala polarizaciju građana spram njihovog verskog opredeljenja i u drugi plan postavila druge teme koje su joj neprijatne, oko kojih bi se većina građana složila, kao što su: krađa glasova, zapušten i neuređen grad, bahatost gradskih čelnika i tako dalje.

Dodali su da bi izgradnjom crkve na tom mestu Novi Sad ostao bez još jedne dragocene zelene površine u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa koji je centar okupljanja Novosađana u letnjem periodu.

„Novi verski objekti nisu prioritet u trenutku kad Novom Sadu nedostaju domovi zdravlja, ispravni autobusi, dok se uništava komunalni sektor i staro gradsko jezgro“, piše u saopštenju.

(Autonomija)