Skip to main content

Osmi rođendan portala na srpskom i bugarskom jeziku “Far”

Građani 29. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Borba za objektivno i pošteno novinarstvo uprkos pritiscima, pretnjama i etiketiranjima"

Internetski portal na bugarskom i srpskom jeziku “Far” iu Dimitrovgrada sutra obeležava osmi rođendan, sa nadom da će se stvoriti znatno bolji uslovi za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana bez obzira na nacionalne i verske razlike, saopštili su iz ove redakcije.

„Borbu za medijsku slobodu i objektivnu žurnalistiku nije lako voditi u aktuelnim društveno-političkim okolnostima, koje nisu naklonjene normalnom medijskom izveštavanju, ali snaga i moć broja osam daju krila novinarsko-tehničkoj ekipi Internet Portala ’Far’, ’Far TV‘, časopisa ’Farče’ i njihovom osnivaču – Udruženju ’Emblema‘, da istraje na medijskoj sceni, radeći u interesu svojih čitalaca, gledalaca i svih građanki i građana“, piše u saopštenju.

„Brojne prepreke, političke, ekonomske i druge vrste pritisaka, pretnje, omalovažavanje, etiketiranje i demonstracija moći političara, koji nisu mimoišli ’Far’, nisu mu stali na put svih ovih godina, a kolektiv ovog medija bivao je spremniji i odlučniji da maksimalno da svoj doprinos za dobrobit celokupnog društva, često puta plaćajući cenu profesionalnog informisanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se redakcija “Fara” ponosi brojnim medijskim pričama, raznovrsnim medijskim sadržajima, reportažama, dokumentarnim filmovima i istraživačkim novinarstvom, kao i negovanjem kulture, jezika, folklora i tradicionalnih vrednosti bugarske nacionalne zajednice u Srbiji.

„Ponosimo se i svojom izdavačkom delatnošću i multikulturalnim povezivanjem Srbije i Bugarske na putu ka Evropskoj uniji“, navodi se i dodaje da će „Far“ nastaviti borbu za objektivno, profesionalno i pošteno novinarstvo, zarad svojih čitalaca u Srbiji, Bugarskoj i regionu.

Povodom osmog rođendana ovog medija iz štampe je izašla treća dvojezična knjiga.

„Far“ svoje informacije na bugarskom i srpskom jeziku objavljuje na portalu www.far.rs, putem YouTube kanala i društvenih mreža – Facebook, X i Instagram.

(Autonomija/Danas, ilustracija: Milana Videnov)