Skip to main content

Zahtjev za istragu o navodnoj umiješanosti srpske BIA u crnogorski popis stanovništva

Jugoslavija 13. окт 2023.
2 min čitanja

"Potrebno je uvođenje obaveznog monitoringa uz unutrašnju kontrolu opozicionih, naročito parlamentarnih partija i monitoring Eurostata"

Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) zatražila je hitnu istragu kako bi se ispitali navodi Demokratske partije socijalista da su u njihovoj Upravi nalaze pripadnici Bezbjednosno informativne agencije Srbije.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković je 12.oktobra saopštio da ima informacije da je „čovjek iz BIA odavno u Monstatu sa zadatkom da falsifikuje rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori“. Popis zakazan za prvu polovinu novembra.

„Vjerujem da je policija dobro upoznata ko su ljudi koji trenutno borave u Crnoj Gori i koji su poslani da utiču na rezultate popisa, falsifikovanje podataka u skladu sa onim što je agenda našeg regionalnog susjeda Srbije“, naveo je Živković.

On je podsjetio na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je zainteresovan za popis u Crnoj Gori, odnosno da se utvrdi broj Srba.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je naložena istraga povodom navoda Živkovića, a na inicijativu Monstata.

Iz srpske BIA nije odgovoreno na zahtjev RSE za komentar.

Iz Monstata je saopšteno da nisu vidjeli bilo kakav dokaz za ove tvrdnje.

„Ukoliko gospodin Živković ima saznanja koja bi mogla da ugroze planirani popis, očekujemo da ih podijeli sa nadležnim organima“.

Popis u Crnoj Gori je već treću deceniju političko pitanje jer su u fokusu partija rezultati o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

Prosrpske stranke i mediji u Crnoj Gori već su pokrenuli kampanju kojima pozivaju građane da se na popisu izjasne kao Srbi.

Opozicione stranke predvođene DPS-om zahtjevaju da se popis odloži jer tvrde, da nema uslova za njegovo održavanje.

Kao razloge navode da institucije sistema ne funkcionišu, odnosno da je Vlada privremena, a predsjednik Skupštine nije izabran.

Živković je saopštio da je odštampano dva miliona popisnih listića, iako je Monstat predvidio da popisom bude obuhvaćeno 617.000 građana.

Zato traže kontrolu nad čitavim procesom jer sumnjaju da će doći do falsifikovanja rezultata i manipulacije u političke svrhe.

„Potrebno je uvođenje obaveznog monitoringa uz unutrašnju kontrolu opozicionih, naročito parlamentarnih partija i monitoring Eurostata“, navodi se u jednom od zahtjeva.

DPS je najavio da će predložiti bojkot popisa u slučaju da on počne bez ispunjenih standarda.

Oni traže i izmjenu Zakona o popisu, navodeći da popisivači nisu prošli obuku, da nema izrađene metodologije niti uputstva za popisivače.

Tvrde da su instruktori za popisivače iz redova vladajućih stranaka i njihovi bliski rođaci.

„Na naša vrata kucaće kume, tetke, snahe, supruge, kćerke, sinovi funkcionera DF-a, Demokrata i URA, sekretarke i direktorke i ostali jurišnici i jurišnice ‘srpskog sveta’. Hoćemo li otvarati? NE!“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Stranke nacionalnih manjina Bošnjaka i Albanaca takođe traže odlaganje, ali kratkoročno, zbog tehničkih razloga poput prevođenja popisnih listova na jezike manjina.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i drugi funkcioneri su saopštili da neće odlagati popis.

U međuvremenu grupe građana organizuju proteste tražeći odlaganje.

Nakon nekoliko manjih ispred Vlade Crne Gore, vanparlamentarna Crnogorska konzervativna partija organizovala je 13. oktobra tročasovnu blokadu magistralnog puta Podgorica -Nikšić.

Uz crnogorske zastave, okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: „Popis je demografski inžinjering“, „Na pomolu velika izdaja crnogorskog naroda“, „SPC je uključena u proces selekcije anketara“.

Oni su najavili da će slične aktivnosti sprovesti i narednih dana dok popis ne bude odložen.

(Radio Slobodna Evropa, foto: CDM)