Skip to main content

Zabranjen TikTok u Kongresu

Planeta 27. дец 2022.
< 1 min čitanja

Administracija Predstavničkog doma američkog Kongresa obavestila je poslanike i osoblje da se zabranjuje kineska aplikacija TikTok na svim službenim uređajima.

Aplikacija se smatra „visoko rizičnom zbog niza bezbednosnih problema“, naveo je glavni administrativni službenik Predstavničkog doma u obaveštenju i dodao da se TikTok mora izbrisati sa svih uređaja kojima upravlja Predstavnički dom, prenosi Hina.

Taj potez usledio je nakon što su američke savezne vlasti odlučile da na svim vladinim uređajima zabrane TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije sa sedištem u Pekingu.

Od prošle sedmice je 19 saveznih država bar delimično blokiralo tu aplikaciju na uređajima kojima upravlja država iz straha da bi kineska vlada mogla da je koristi za praćenje Amerikanaca i cenzurisanje sadržaja.

Finansijski okvir od 1,66 biliona dolara, usvojen prošle sedmice za finansiranje američke vlade do 30. septembra 2023, uključuje odredbu o zabrani aplikacije TikTok na uređajima kojima upravlja savezna država, a stupiće na snagu kada predsednik Džo Bajden potpiše zakon.

U poruci kongresmenima i zaposlenima se navodi da će svi biti kontaktirani u vezi s uklanjanjem TikToka s uređaja i da će ubuduće biti zabranjeno preuzimanje te aplikacije.

(FoNet/Hina/N1, Foto: Pixabay)