Skip to main content

Pokrenuta globalna akcija #SaveMisha za bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija

Planeta 27. dec 2022.
4 min čitanja

SaveMisha je naziv globalne akcije koju su pokrenuli Oleksij Arestovič, vojni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruski aktivista za ljudska prava Mark Fejgin a tiče se podrške bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju koji se u nalazi u gruzijskom zatvoru i to u vrlo teškom stanju.

Medicinski izveštaji i audio snimci otkrivaju da bivšeg predsednika Gruzije tuku zatvorski čuvari, a da ima tragove arsena u kosi i noktima.

Pokretači globalne akcije podrške Mihailu Sakašviliju #SaveMisha pozivaju zainteresovane da se 4.januara okupe ispred ambasade Gruzije u svojim državama sa početkom od 12 sati.

Pre neki dan je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao na gruzijske građane i vladu.

„Pokažite milost, posebno u ovom teškom trenutku. Ono što se sada dešava Sakašviliju je zverstvo. Ovo ne pomaže Gruziji. Ovo mora da prestane“. Zelenski je pozvao da se Sakašvili pusti na slobodu, ponudivši mu mesto u ukrajinskoj klinici i rekavši da je nastavak pritvora od strane gruzijskih vlasti čin okrutnosti.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili kaže da se plaši za svoj život u pritvoru od strane vlasti u Tbilisiju, dok medicinski izveštaji koje je Politico imao uvida otkrivaju tragove “žive i arsena“ u njegovoj kosi i noktima, kao i povrede “po celom telu“.

Lični neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, Sakašvili je uhapšen kada se vratio u svoju domovinu iz samonametnutog egzila u oktobru 2021.

Na ekskluzivnim audio snimcima koje je Politico pribavio, prozapadno orijentisani advokat obrazovan u SAD rekao je da je izgubio svest u nekoliko navrata od posledica premlaćivanja od strane njegovih otmičara.

Računa se da će sve veći broj dokaza o pogoršanju njegovog zravstvenog stanja pojačati međunarodni pritisak na vladu u Tbilisiju, koju predvodi partija Gruzijski san, za koju mnogi Gruzijci strahuju da nastoji da očuva dobre odnose sa Kremljom.

U znak da bi tretman Sakašvilija takođe mogao da predstavlja značajnu prepreku kandidaturi zemlje za prijem u EU, Evropski parlament je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom traži njegovo puštanje na slobodu iz “humanitarnih razloga“.

U znak svoje slabosti, Sakašvili se u četvrtak pojavio mršav I iznemogao pred gruzijskim sudom.

Pre nekoliko nedelja posetili su ga njegov američki advokat Masimo D’Anđelo i dva lekara na klinici u Tbilisiju gde se nalazi. Snimci njihovih razgovora su podeljeni sa Politico.

Upitan da li je “u stalnom strahu za svoj život i bezbednost“, Sakašvili je odgovorio: „Da, svakako“.
Bivši predsednik je rekao da je u nekoliko navrata “izgubio svest”, posle “mnogih epizoda” u kojima su ga „tukli” zatvorski čuvari.

‘Onda sam se onesvestio’

Ovi događaji „imaju kliničke karakteristike koje veoma upućuju na prebijanje“, navodi se u izveštaju jednog od lekara koji je pregledao Sakašvilija. Imao je „povrede po celom telu, uključujući levu ruku i podlakticu“, dodaje se u izveštaju.

Tragovi „žive i arsena“ pronađeni su u uzorcima njegove kose i noktiju, koji su prikupljeni tokom te posete, navodi se u toksikološkom izveštaju koji je video Politico.

U njemu se zaključuje da Sakašvili pati od “trovanja teškim metalima“, što ga stavlja u „značajno povećan rizik od smrtnosti ako se odmah ne premesti iz Gruzije i ne leči na odgovarajući način“.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku u utorak, gruzijska zatvorska služba je saopštila da je ponudila da sprovede sopstvenu toksikološku analizu krajem novembra, ali tvrdi da je Sakašvili to odbio.

Upitan da li sumnja da je trovan, Sakašvili je rekao: „Ovde može svašta da se desi”.

Sakašvili je postao predsednik sa 37 godina u januaru 2004. samo nekoliko nedelja nakon što je upao u parlament u Tbilisiju zajedno sa hiljadama demonstranata, primoravši svog prethodnika da podnese ostavku.

Odslužio je dva uzastopna mandata do 2013. gurajući prozapadnu agendu u ovoj kavkaskoj republici.

Sakašvili je postao Putinov lični neprijatelj, koji je optužio Sakašvilija da je izazvao rat između dve zemlje u avgustu 2008. i rekao da bi trebalo da bude „obešen za jaja“.

Potom je pobegao iz Gruzije 2014. i veći deo svojih narednih sedam burnih godina proveo je u egzilu u Ukrajini, gde je nakratko imenovan za guvernera Odeske oblasti, kasnije uhapšen zbog formiranja „kriminalne grupe“, a zatim oslobođen tri dana kasnije.

On je 2018. u odsustvu pred gruzijskim sudom osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za zloupotrebu položaja, za koje kaže da su politički motivisane.
Bivši predsednik je uhapšen u Gruziji u oktobru 2021, ubrzo nakon što se vratio kući u neočekivanom pokušaju da podstakne svoju stranku Ujedinjeni nacionalni pokret na opštinskim izborima.

Nakon hapšenja, Sakašvili je stupio u 50-dnevni štrajk glađu, čime je naneo značajnu štetu njegovom zdravlju.
Od tada je u pritvoru.

Evropski san ugrožen?

Čini se da će ovaj slučaj sada ometati napore Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Gruzija je podnela zahtev za članstvo prošlog marta, zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom. Ali, za razliku od druge dve države, nije dobila status kandidata i moraće prvo da sprovede nekoliko reformi.

Sakašvilijeva situacija je „jedan od glavnih pokazatelja kako funkcioniše gruzijsko pravosuđe“, zajedno sa situacijom drugog političkog zatvorenog Nike Gvaramije, rekla je evropska poslanica Ana Fotiga za Politico.

To će „biti važni faktori prilikom procene aplikacije Gruzije“, rekla je Fotiga, koji sedi u Komitetu za pridruživanje parlamenta EU-Gruzija.

Evropski poslanik Rafael Gluksman upozorio je: „Ako Sakašvili umre u zatvoru, to je kraj evropske sudbine Gruzije i sramota za evropske lidere.

„Vrata su širom otvorena za Gruziju ako vlada učini gestove koji nas mogu uveriti u pitanjima vladavine prava“, dodao je Francuz, koji je bivši savetnik i „lični prijatelj“ Sakašvilija.

Ranije ovog meseca, predsedavajući Gruzijskog sna Irakli Kobahidze rekao je da Sakašvili ne može da bude oslobođen jer bi to „destabilisalo zemlju“, prenela je gruzijska novinska agencija InterPressNevs.

Prošle nedelje, Kobahidze je rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se traži oslobađanje Sakašvilija nazvao „manifestacijom korupcije“, navodi InterPressNevs.

Ukazujući na korupcijski skandal koji potresa EU, on je rekao da rezolucija odražava „probleme korupcije i oligarhijske uticaje koji su jasno vidljivi u Evropskom parlamentu“.

Ako se vlasti ne povuku, to će ih suprotstaviti njihovim sopstvenim ljudima, rekao je Gluksman. Prema poslednjim anketama, 85 odsto Gruzijaca podržava članstvo u EU.

Ipak, sve veći broj Gruzijaca strahuje da se njihova vlada približava Moskvi pod Gruzijskim snom, vladajućom strankom, na vlasti od 2012.

Njen osnivač, bivši predsednik i bivši premijer Bidžina Ivanišvili, ima bliske veze sa Rusijom, gde je stekao svoje bogatstvo 1990-ih.

Zvanično više nije uključen u politiku, i dalje se veruje da milijarder vuče konce.

Sakašvili tvrdi da je „politički zatvorenik“ i kaže da je njegovo zatvaranje „u vezi sa politikom“.

„On umire u gruzijskom zatvoru, od ruke oligarha koji se obogatio u Rusiji“, rekao je Gluksman, francuski poslanik u Evropskom parlamentu, nazvavši to „neverovatnom nepravdom“.

„On je bio Putinov lični neprijatelj. Sada je Putinov zatvorenik“, dodao je Gluksman.

(Danas, Foto: Twitter)