Skip to main content

Za vikend festival animiranog filma u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima

Kultura 25. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Selekciona komisija, odabrala je 62 filma, koji će biti prikazani publici tokom festivalskih dana u Kulturnom centru Novog Sada"

Prvi Festival kratkog autorskog animiranog filma u Vojvodini biće održan od 29. septembra do 1. oktobra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Reč je o nekadašnjem međunarodnom festivalu animiranog filma sa dugom tradicijom „MultiMost fest“, a kako najavljuju organizatori, promenom imena želeli su da istaknu važnost autorskog pečata animiranih filmova koji su ušli u zvaničnu selekciju.

„Na konkurs festivala stiglo je 940 filmova iz 92 države, selekciona komisija, odabrala je 62 filma, koji će biti prikazani publici tokom festivalskih dana u Kulturnom centru Novog Sada“, precizira se u najavi.

Dodaje se da se pri selekciji vodilo računa o krilatici festivala – „Vera, nada, ljubav, mudrost pokretnih slika“, kao univerzalnih i opšteljudskih vrednosti koje su preko potrebne današnjem čoveku u eri brzog tehnološkog napretka i razvoja veštačke inteligencije.

„Zbog toga su i ove godine odabrani filmovi koji podstiču gledaoce da se menjaju na bolje da razmišljaju o veri, nadi, ljubavi, prijateljstvu, saradnji sa bližnjima, očuvanju naše planete“, dodaje se.

U okviru pratećeg programa biće obeležen značajan jubilej – vek srpske profesionalne animacije, i tim povodom biće organizovana panel diskusija u Kulturnom centru Novog Sada, kao i projekcije filmova zbornika „Srpski animirani film“ koji su uredili profesori Rastko Ćirić i Božidar Zečević.

Istim povodom biće organizovana i izložba Veterani srpske animacije, autora Vasilijane Snežane Trstenjak.

Festival obuhvata i filmske debate za mlade, radionice animacije, kao i onlajn predavanja, među kojima i masterklas predavanje i radionicu za scenariste animiranih projekata sa poznatim skript doktorom iz Velike Britanije Filom Parkerom „AnimondLab2“.

Organizatori festivala su Studio DOM animacije iz Sremskih Karlovaca i „Art and Visual Production“ iz Beograda, uz podršku brojnih reprezentativnih udruženja u kulturi.

(Autonomija/Beta, foto: Stefan Mijić )