Skip to main content

Veselinović: Poljoprivrednici će opet na ulice

Vojvodina 25. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Pod hitno trebalo ukinuti akcize na gorivo za poljoprivredu, subvencije za mineralna đubriva i hemiju, kao i otvoriti budžetske linije za obnovu stočnog fonda"

Ovo je možda prva godina u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije da se ni jedan njen segment ne može označiti kao profitabilan i neka se režim Aleksandra Vučića i Vlada Ane Brnabić ne iznenade kada poljoprivrednici opet izađu na ulice sa traktorima, upozorio je danas narodni poslanik i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Kako je ocenio u izjavi za javnost, uporedne cene poljoprivrednih proizvoda ove i prošle godine pokazuju da ratari rade ispod ekonomske opravdanosti i da ne mogu pokriti troškove proizvodnje.

„Kukuruz je u septembru 2022. godine bio 35 dinara, a danas je 16 dinara. Pšenica se lani otkupljivala za 35 dinara, a sada je 20 dinara, suncokret je u septembru 2022. bio 72-73 dinara, a sada je akontaciona cena 35 dinara“, upozorio je Veselinović.

Dodao je da je dramatičan pad i u svinjarstvu jer je, pored uvezenih 18.000 tona svinjskog mesa i 176.900 prasadi, prema podacima Privredne komore Srbije za prvih sedam meseci, preko 30.000 svinja ubijeno zbog afričke kuge.

Nisu isplaćene ni subvencije velikom broju poljoprivrednika, dodao je Veselinović, podsetivši da se proizvodi sa granice vraćaju zbog prekomernog prisustva nedozvoljenih supstanci.

Ističe da bi zbog svega pod hitno trebalo ukinuti akcize na gorivo za poljoprivredu, subvencije za mineralna đubriva i hemiju, kao i otvoriti budžetske linije za obnovu stočnog fonda.

(Autonomija/Beta, foto: Autonomija)