Skip to main content

Za stvarnu, a ne fiktivnu borbu protiv korupcije

Građani 12. jun 2023.
2 min čitanja

"Važno je da vidimo koji su to neki predlozi i šta može da se uradi kako bi se osnažila antikorupcijska zajednica civilnog društva"

Utisak u javnosti je da se na nacrtu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013-2028. godine radi s ciljem fiktivne a ne stvarne borbe protiv korupocije, te je stoga neophodno da se organizacije civilnog društva i aktivisti uključe u izradu ovog dokumenta sa svojim predlozima kako bi on obuhvatio sve vidove prisutne korupcije, ocenjeno je između ostalog danas u Novom Sadu.

„Antikorupcijske konsultacije organizacija i aktivista iz Vojvodine“ danas su u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine organizovali Institut za istraživanje korupcije „Kareja“ iz Pančeva i Podrinjski antikorupcijski tim – PAKT iz Loznice, a okupile su brojne organizacije i aktiviste iz Vojvodine.

Kako je za Autonomiju izjavio Siniša Janković iz „Kareje“, koji je i jedan od 41 člana Radne grupe za izradu teksta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcioje u Srbiji za period od 2023-2028. godine, dokument bi trebalo da bude usvojen do 20. juna, nakon čega, tokom letnjih meseci, sledi javna rasprava da bi na kraju strategija bila usvojena početkom septembra.

„Nismo nikako zadovoljni samim pripremama vezano za izradu ovog dokumenta od strateškog značaja za državu: ne postoji analiza efekata prethodne nacionalne strategije koja je važila od 2013. do 2018. godine, ne postoji analiza stanja korupcije u zemlji, a ne postoji ni sam metodološki projekat po kojem se radi ovako važan dokument“, upozorio je on.

Dodao je da je zbog toga u konsultacijama sa partnerskim organizacijama koje su posvećene borbi protiv korupcije dogovoreno da se pokrene neka vrsta alternativnog postupka praćenja rada na izradi te strategije, a koji podrazumeva i obaveštavanje javnosti.

U ovom slučaju, oabevštena je javnost u Vojvodini, a istovremeno su prikupljene promedbe i predlozi koji će tokom javne rasprave biti prezentovani u vidu predloga za poboljšanje predloženog dokumenta.

„Važno je da vidimo koji su to neki predlozi i šta može da se uradi kako bi se osnažila antikorupcijska zajednica civilnog društva“, rekao je Janković.

Današnje konsultacije su obavljene kao deo projekta „Treba nam Nacionalna strategija za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbije, a ne fiktivnu“ koji „Kareja“ sprovodi uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM).

Finansijski ga podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

(Autonomija)