Skip to main content

Za Hram Svetog Save iz budžetske rezerve još dva miliona evra

Info 18. sep 2023.
2 min čitanja

"Koliko je do sada dato za izgradnju Hrama Svetog Save nije potpuno poznato, a mediji su prateći odluke iz Službenog glasnika od 2017. godine do kraja 2022. godine izračunali da je samo u tom periodu izdvojeno 68 miliona evra"

Vlada Srbije odlučila je na sednici održanoj u četvrtak, 14. septembra da Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz budžetske rezerve dodeli 4,5 miliona evra, što je oko 531 milion dinara.

Od tog iznosa najviše će otići za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save – oko dva miliona evra (oko 236 miliona dinara).

Još 118 miliona dinara ili oko milion evra odvojeno je za Srpsku pravoslavnu Eparhiju temišvarsku u Temišvaru.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, isti iznos biće dotiran Eparhiji budimskoj u Sentandreji, dok je 59 miliona dinara ili oko pola miliona evra opredeljeno za Srpsku pravoslavnu Eparhiju zapadnoevropsku u Parizu.

Vlada Srbije na istoj sednici dodelila je i 17,7 miliona dinara iz rezerve Beogradskoj nadbiskupiji za realizaciju nastavak obnove kompleksa „Marijanum“ Katedrale uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.

Poslednju dotaciju iz budžetske rezerve SPC je dobila u junu ove godine, kada je dobila 472 miliona dinara za gradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Proteklih godina Vlada Srbije redovno je iz budžetske rezerve prebacivala po nekoliko miliona evra Generalnom sekretarijatu, koji je potom taj novac donirao SPC-u.

Prošle godine je na ovaj način dato 600 miliona dinara (5,1 milion evra).

Koliko je do sada dato za izgradnju Hrama Svetog Save nije potpuno poznato, a mediji su prateći odluke iz Službenog glasnika od 2017. godine do kraja 2022. godine izračunali da je samo u tom periodu izdvojeno 68 miliona evra.

Treba podesetiti da je predsednik Aleksandar Vučić u avgustu 2020. godine izjavio da je država u prethodne tri godine uložila 43 miliona evra u izgradnju Hrama Svetog Save. Tom prilikom Vučić je najavio da će pre kraja oktobra te godine biti završeni radovi u Hramu.

Međutim, to nije bio slučaj i donacije su usledile i 2021. i 2022. godine, kao i sada u 2023. godini, tako da sa poslednjim transferom, građane Srbije je gradnja ovog verskog objekta koštala više od 72 miliona evra.

Uz to, povremeno građani za Hram plaćaju i preko doplatne markice Pošte.

(Radio 021, karikatura: STUPS)